Dienstweigering door banken | geen hypotheek op Nederlandse woning voor een expat

Eerder schreef ik al dat de regels die voorschrijven dat ondernemingen criminaliteit opsporen, onder meer de Wwft, er toe leiden dat ondernemingen besluiten bepaalde categorieën klanten niet meer te bedienen. Onder meer banken kiezen er voor om afscheid te nemen van grote groepen cliënten, omdat zij de opsporingsmaatregelen te duur vinden.

Uit het bericht “ABN Amro zet Nederlandse expats buiten de deur” dat onlangs in het FD stond blijkt dat alle Nederlandse grootbanken afscheid hebben genomen van Nederlanders die buiten de EER wonen, ABN Amro als laatste, als het gaat om hypotheken in Nederland.  Zoals altijd is de lokale wetgeving in ‘toenemende mate complex en omvangrijk‘ en wil de bank niet het risico lopen op het niet goed naleven van wet- en regelgeving. Voor mensen met Nederlandse nationaliteit die buiten de EU wonen is het al langer niet mogelijk om een rekening bij een Nederlandse bank te hebben.

Het geeft aan wat de trend is: een groot aantal diensten worden onbereikbaar, iets wat op gespannen voet staat met de grondrechten die we in Europa met de mond belijden. Op dit moment zijn het vooral de banken. Naar verwachting zullen andere financiële ondernemingen (zoals verzekeraars) en accountants volgen.

Eerdere berichten op dit blog over dienstweigering en uitsluiting zijn via deze link te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s