De kopie-ID-ziekte van de overheid | kopie-ID van de ubo | Wwft, ubo-register, handelsregisterwet

De nationale en internationale wetgevers tonen geen enkele interesse voor de privacy en veiligheid van uiteindelijk belanghebbenden (ubo’s). De criminaliteitsbestrijdingsregels (onder meer witwasbestrijding) hebben excessieve gegevensverzameling door overheidsorganisatie en private partijen tot gevolg, welke verzameling leidt tot grote risico’s voor ubo’s en andere bij organisaties betrokken personen. Een van de ziektes waaraan overheden lijden, is de kopie-ID-ziekte. Te pas en te onpas wordt het kopie-identiteitsbewijs van jan en alleman gevraagd, wat in verhoogde mate geldt voor de ubo.

In oktober vorige jaar schreef ik een artikel over de kopie-ID van de uiteindelijk belanghebbende, die deze volgens de Kamer van Koophandel verplicht moet afgeven terwijl een wettelijke grondslag ontbreekt. In juni publiceerde ik dit artikel over de onbeheersbare datastromen rondom de ubo’s, die het voor hen onmogelijk maken hun databescherming en veiligheid te managen.

Op de artikelen zijn diverse reacties binnen gekomen, onder meer recent deze.

Boze ubo’s: laat het weten!
Degenen onder de ubo’s die interesse hebben om samen op te trekken tegen de Kamer van Koophandel en de Nederlandse overheid inzake de kopie-ID-ziekte, kunnen zich bij mij melden, dan breng ik hen met elkaar in contact. En uiteraard ben ik bereid rechtsbijstand te verlenen.

 


Aanvulling 2 februari 2023
Van een van mijn relaties hoorde ik onlangs dat een buitenlandse ubo van een Nederlandse bv weigerde een kopie-ID af te geven, terwijl de KvK dat wel eist voor de inschrijving door de bv van de eigen ubo. De relatie heeft de KvK daar over gebeld, die hem mee deelde dat er weliswaar een verplichting in de Nederlandse wet staat dat ubo’s moeten meewerken aan de ubo-registratie, maar dat dit niet afdwingbaar is in het buitenland.
Intrigerend. Het enige wat de directie van de bv kan doen is bewijsstukken verzamelen dat er alles aan is gedaan om de door de KvK gevraagde gegevens en documenten te verzamelen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, Ubo-register en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De kopie-ID-ziekte van de overheid | kopie-ID van de ubo | Wwft, ubo-register, handelsregisterwet

  1. r grootveld zegt:

    Zou het geen bewuste strategie zijn? Kunnen we in de nabije toekomst niet veel meer van dit soort initiatieven verwachten? Spelen hier niet andere belangen? Zoals het enorme belang dat door velen inmiddels aan data worden gesteld om de samenleving te screenen op ongewenst gedrag. Ik ben er niet gerust op. Diegenen die hier iets tegen zouden kunnen doen, de kamer, laat het volledig afweten. Protesten zullen welwillend in ontvangst worden genomen. Waarna er niets gaat gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s