Kopie identiteitsbewijs van de ubo – mag dat? | Wwft

De Kamer van Koophandel schrijft in de voorlichting inzake het ubo-register dat het nodig zou zijn een kopie identiteitsbewijs van de uiteindelijk  belanghebbende te verschaffen. Zie bijvoorbeeld in de tekst over de stichting:

Voeg een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de UBO toe

Een geldig identiteitsbewijs is een paspoort, identiteitskaart, Nederlands rijbewijs of vreemdelingendocument. Maak een kopie (voor- en achterkant) in kleur en op ware grootte. De foto mag onherkenaar gemaakt zijn. Heeft de UBO de Nederlandse en een andere nationaliteit? Dan moet je een Nederlands identiteitsbewijs gebruiken. Als je UBO-gegevens wilt wijzigen of UBO’s wilt uitschrijven hoef je geen kopie identiteitsbewijs toe te voegen.

 

De Wwft stelt een kopie identiteitsbewijs niet verplicht voor de ubo en ook het uitvoeringsbesluit rept er niet over:

Dus lijkt mij dat de Kamer van Koophandel in strijd met de AVG handelt door een kopie-identiteitsbewijs te vragen.

Wat vinden jullie? Aangifte doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens? En elders?

 

Aanvulling 16:47 uur:

Zie voor het verschil tussen de ubo en andere natuurlijke personen in de leidraad van het Ministerie van Financiën over de verificatie:

Dit is gebaseerd op de tekst van de Wwft en de uitvoeringsregelgeving. Het kopie identiteitsbewijs is bij de cliënt-natuurlijke persoon en de vertegenwoordiger-natuurlijke persoon toegestaan, ook mag gekozen worden voor het noteren van de essentiële gegevens.

Het verschil tussen enerzijds ubo en anderzijds de cliënt-natuurlijke persoon en de vertegenwoordiger-natuurlijke persoon is ook in de parlementaire geschiedenis aan de orde geweest.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Kopie identiteitsbewijs van de ubo – mag dat? | Wwft

 1. KvK zegt:

  Artikel 15a lid 3 sub a Handelsregisterwet 2007.

  • Daarin wordt het identiteitsbewijs van de ubo niet genoemd.

   In de Wwft wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen enerzijds identificatie van de cliënt en diens vertegenwoordiger en anderzijds de ubo. De Wwft schrijft bij de ubo geen identiteitsbewijs voor, bovendien gaat het bij de ubo om het bewijs dat betrokkene die hoedanigheid heeft, zoals aandeelhoudersregister.

   Aan het maken van kopieën van een ID worden in de wet strenge eisen gesteld. Als registratieplichtigen of bijvoorbeeld hun notaris een kopie-ID aan de KvK verschaffen handelen zij in strijd met de AVG.

 2. Anoniem zegt:

  Het Handelsregister is een basisregistratie, het controleren van een BSN nummer en NAW gegevens zou toch ook op een andere wijze kunnen plaatsvinden?

  Zie dit.

  Nog een leuk citaat uit een convenant uit 2010 tussen de Belastingdienst en de KvK: “Het gegeven dat het Handelsregister als basisregistratie behoort tot het stelsel van basisregistraties van de Nederlandse overheid dat als één samenhangend geheel gaat opereren en waarvan het voornaamste doel is: administratieve lastenverlichting. Burgers en ondernemers hoeven namelijk straks hun gegevens nog maar één keer te verschaffen; alle overheidsinstanties moeten dan verplicht gebruik maken van de authentieke gegevens.”

  Leuker kunnen ze het niet maken…

 3. anoniem zegt:

  De autoriteit persoonsgegevens geeft op haar website aan aan welke informatie een organisatie moet geven als een kopie identiteitsbewijs wordt opgevraagd.

  In dit kader geeft de Kamer van Koophandel op http://www.kvk.nl/ubo onvoldoende aan welke gegevens zij uit het identiteitsbewijs gebruikt, en waarom. Hoe wordt de kopie van het identiteitsbewijs verwerkt?

  Het gaat erg ver als een overheidsorganisatie aan een betrokkene vraagt om een kopie van zijn/haar identiteitsbewijs te uploaden. De motivering van de Kamer van Koophandel is op de website http://www.kvk.nl/ubo in verhouding tot de vraag erg summier. Wanneer wat meer uitleg en onderbouwing zou kunnen worden gegeven, wordt bij de UBO-natuurlijke persoon wat meer begrip opgewekt.

  In dit kader zou het mooi zijn als op de website van de KvK diverse specimen UBO-registraties te zien zouden zijn, zoals deze tegen betaling op te vragen zijn uit het openbare gedeelte van het UBO-register, èn voorbeelden van de registratie zoals deze te zien zijn door de bevoegde autoriteiten.

  Burgers zijn er door informatie vanuit de Rijksoverheid in de afgelopen jaren vertrouwd mee geraakt terughoudend te zijn als wordt gevraagd om een kopie identiteitsbewijs. Het is logisch wanneer een overheidsorganisatie (de KvK) een kopie vraagt, zij wordt geconfronteerd met deze aangeleerde terughoudendheid.

  • anoniem zegt:

   Als je de kvk opbelt en vraagt waarom een volledige kopie van identiteitsbewijs nodig is antwoord KvK dat ze dat moeten vragen omdat ze overheid zijn.

 4. Anoniem zegt:

  Vraag die ik heb is wat kan/mag ik doen als ik geen kopie van mijn paspoort wil versturen ihkv UBO eis KvK?

  Ik heb alle post gelezen en blijkbaar is dit iets dat voor velen vorig jaar al speelde, maar ik ben nu in discussie met KvK. Uit bovenstaande maak ik op dat ik niet de enige ben die dit vreemd cq onverteerbaar vind, maar KvK blijft voet bij stuk houden en stellen dat je zonder in de problemen komt, boetes krijgt en alsnog een kopie moet afgeven.
  Ik heb voorgesteld met mijn paspoort naar een KvK locatie te komen om te bewijzen dat ik het ben en dat ik een geldig paspoort heb, maar daarop is de reactie dat dat niet mogelijk is en dat zonder een kopie van het paspoort het niet mogelijk is om de UBO-opgave te doen.

 5. Sandra zegt:

  Ik moet ook mijn kopie paspoort verstrekken. Het documentnummer moest zichtbaar zijn, dus ik had alleen mijn bsn-nummer onleesbaar gemaakt. Nu moet alles opnieuw ingestuurd worden (ook van de andere ubo’s. Onbegrijpelijk, dat ze dit niet duidelijk en met opgaaf van redenen kenbaar maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s