Onbarmhartige misdaadbestrijding die onschuldigen treft | integriteit, witwasbestrijding

Eerder schreef ik over een nieuwe Duitse integriteitswet, waartegen ondernemersorganisatie DIHK ernstige bezwaren heeft. Dat eerdere artikel heb ik aangevuld met de laatste ontwikkelingen, die volgens DIHK teleurstellend zijn. De organisatie blijft er op hameren dat de verplichtingen niet duidelijk zijn en dat ondernemingen worden gecriminaliseerd.

Gedrag en cultuur van de overheid
Opvallend aan de criminaliteitsbestrijding via onder meer de witwasbestrijdingsregels, is hoe onbarmhartig de overheid tegen de private sector optreedt. Ook gewone burgers worden getroffen, zoals de statutair bestuurders van stichtingen, die tot ‘uiteindelijk belanghebbende’ (‘pseudo-ubo’) van de stichting worden gebombardeerd. Ik beschouw dit als een staaltje van maatschappelijk onbetamelijke regelgeving.

Net als in Nederland is ook in Duitsland zichtbaar dat onbarmhartig wordt gehandeld. Het zegt iets over cultuur en gedrag van de nationale en Europese wetgevende instanties. Het is iets wat al tientallen jaren aan de gang is.

Vele vragen
Dat roept bij mij de vragen op:

  • Waar komt dit vandaan? Scoringslust? Politieke marketing over de ruggen van de burger?
  • Welk gedragskundig concept ligt aan de aanpak aan ten grondslag? De overheid heeft de mond vol van gedrag & cultuur in de private sector. Dan is het passend als ook over gedragskundige concepten achter de regels wordt nagedacht.
  • Waarom worden alle ondernemers als vermoedelijke criminelen behandeld, als maar enkelen de fout in gaan? Je kunt toch niet op basis van bijzondere gevallen (zoals Panama Paper-schandalen) rare verplichtingen aan gewone burgers opleggen?
  • Waarom worden er regels opgelegd die voor het betreffende type onderneming niet praktisch uitvoerbaar zijn? Dat is standaard in de witwasbestrijding en maatschappelijk onbetamelijk.

Tot nu toe heb ik op deze vragen geen antwoord gevonden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Strafrecht en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Onbarmhartige misdaadbestrijding die onschuldigen treft | integriteit, witwasbestrijding

  1. r grootveld zegt:

    Waarschijnlijk zult u die antwoorden nooit vinden. Nog niet eerder heeft een overheid zo arrogant alle bezwaren uit de samenleving naast zich neergelegd. Europa dicteert. Dat kan natuurlijk omdat de kamer wel blaat maar geen wol levert. Het is triest, maar enige oppositie valt alleen nog te verwachten van populair rechts. Dat is ook nog eens een bedenkelijke ontwikkeling. Wanneer men zich dat realiseert is het te laat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s