Overheid gaat reisbewegingen volgen van iedere burger | PNR voor trein, boot en bus

Op grond van Europese regelgeving worden sinds dit jaar alle gegevens van luchtpassagiers door luchtvaartmaatschappijen aan de overheid verstrekt en ook uitgewisseld met partijen buiten de EU, zoals de VS. Over dit ‘PNR’ (Passenger Name Record) systeem schreef ik eerder toen het nog in de ontwerpfase was.

Uit berichten in de EUbserver en The Guardian blijkt dat Europa van plan is om PNR uit te  breiden naar andere vormen van transport, ondanks de grote privacy-risico’s en cybersecurity risico’s die aan PNR zijn verbonden.

Zoals bekend zijn er de nodige datalekken bij luchtvaartbedrijven geweest. De vraag is of de nieuwe partijen die PNR gegevens moeten registreren, zoals spoorwegen, het beter kunnen.

Europese Commissie weigert weigert de regels voor digitale passagiersreserveringssystemen te handhaven
Edward Hasbrouck schrijft over de veiligheid van passagiersreserveringssystemen in de luchtvaart. Hij zegt dat die systemen van vliegmaatschappijen, de ‘computerized reservation systems’ (CRSs) onveilig zijn en dat de Europese Commissie weigert maatregelen te nemen. Hij start zijn bericht van 7 augustus jl. met:

In May 2017 the European Commission finally agreed to investigate my longstanding complaint that the lack of adequate access controls or access logging for airline reservation data stored by computerized reservation systems (CRSs) violates the data protection provisions in Article 11 of the European Union’s Code of Conduct for Computerized Reservation Systems.

Het geeft aan dat digitalisering de wereld onveiliger maakt. Het wachten is op een flinke digitale calamiteit.

 

Meer informatie:


Aanvulling 21 augustus 2019
Er zijn tegenacties gaande, las ik bij Epicenter.Works (Duitstalig). Er wordt samengewerkt met de Gesellschaft für Freiheitsrechte.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s