Banken bashen is uitgegroeid tot een internationale hobby, die ook in Nederland ijverig wordt beoefend. Het voordeel is dat de politiek niet meer naar kritiek op de regelgeving door banken hoeft te luisteren, want op zondaars hoef je geen acht te slaan. Banken zijn mediatechnisch plat. De straffen die aan Nederlandse grootbanken, zoals recent ABN Amro, zijn uitgedeeld, vormen de opmaat naar een Europees georganiseerd bankentoezicht.
De burger vindt het straffen van banken prima, want de populariteit van deze branche is sterk gedaald door affaires als ING die als datagraaier de bankgegevens van burgers wilde gaan uitbaten en renteswap affaires, die het MKB hebben benadeeld.
Als gevolg van deze politieke stemming is geen discussie mogelijk over de vraag of in de criminaliteitsbestrijdingswetten wel reële eisen aan banken worden gesteld.
Of de kwaliteit van de regelgeving door verplaatsing van de witwasregels en -toezicht naar Europa wel gaat toenemen, is voor mij de vraag. Ik zeg niet dat Europa altijd slechte regels maakt, maar de kwaliteit van de huidige Europese witwasbestrijdingsregels beschouw ik als ondermaats (lees onder meer dit bericht).
—
Over ABN Amro verschenen begin augustus diverse artikelen, onder meer:
- DNB geeft ABN tik op de vingers om falende witwascontrole, FD (betaalmuur).
- De bank laat weten zich prima te voelen in de rol van belastinginspecteur: ABN Amro eens met DNB over aanpak belastingontwijking, FD (betaalmuur).
- Waarom moet ABN Amro haar particuliere klanten onderzoeken? En wat dient er precies onderzocht te worden?, Volkskrant.
Aanvulling 21 augustus 2019
Zie ook de berichten over de Rabobank, onder meer dit bericht bij accountant.nl, waaruit blijkt dat deze bank van het hele betaald voetbal afscheid wil nemen. ‘De-risken’ noemt DNB dat.