Aan “leren van fouten”gaat vooraf dat regels uitvoerbaar, begrijpelijk en zinvol zijn

Op Toezine verscheen het artikelHoe kun je leren van fouten?“. Het valt op dat door de auteur van dit artikel van de veronderstelling wordt uitgegaan dat de regels kloppen en uitvoerbaar zijn, zodat alleen nog naar het menselijk nalevingsgedrag hoeft te worden gekeken. Het is hoog tijd dat deze gedragswetenschappers na gaan denken over de vraag of de regels wel begrijpelijk zijn voor de burgers. In diverse domeinen is daar alle aanleiding voor. Wie pakt de handschoen op?

Regeldruk

Dat er iets mankeert aan de regels, wordt in hetzelfde digitale magazine geïllustreerd door het artikel naar aanleiding van de oproep van brancheorganisaties in onder meer onderwijs en zorg om iets te doen aan de regeldruk. Zij signaleren dat incidenten hebben geleid tot gedetailleerde regels en tot stapeling van verantwoordingseisen. Een verantwoorde beroepsuitoefening komt daardoor in het gedrang; het lijkt of een juist doorlopen van de procedure procedure belangrijker is dan het goed helpen van mensen (of het goed bedienen van cliënten). De ondertekenaars van de oproep dringen aan op maatwerk voor iedere sector:

We willen graag de juiste maatvoering terugbrengen in het toezicht. Regels vereenvoudigen, standaardisatie in informatievoorziening en maatwerk creëren voor iedere sector. Met focus op reële risico’s. Graag gaan we daar het gesprek met u en de Tweede Kamer over aan.

Ook in deze sectoren lijkt het one-size-fits-all virus te heersen.

Antiwitwasbureaucratie

In de financiële wereld is rondom de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering hetzelfde proces aan de gang. Alleen daar heeft niemand kritiek op de regelgevingsmoloch met excessieve bureaucratie, snel veranderende regels en veel one-size-fits-all concepten. Komt dat omdat de naleefkundige dienstverleners denken goed geld te kunnen verdienen aan alle ondernemers die zich aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moeten houden? Of komt het doordat incidenten in de sector uitvergroot aan het publiek worden gepresenteerd door de zogenaamd onafhankelijke onderzoeksjournalisten (die wel interesse hebben voor sappige criminele verhalen maar niet voor de antiwitwasbureaucratie) en door een politieke lobby?

Ik blijf me er over verbazen.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s