Tijd voor toezicht op gegevenshandelaren

Al meerdere malen heb ik er mijn ongerustheid over uitgesproken dat er geen enkel toezicht is op gegevensverzamelaars, recent nog in dit artikel.

Inmiddels werd ik geattendeerd op een artikel van Karlijn Kuijpers, Thomas Muntz en Tim Staal in De Groene van 25 oktober 2017. In het artikel “U staat op een zwarte lijst” wordt door hen beschreven hoe de informatiehandel door onder meer incassobureaus in zijn werk gaat en hoe zij in strijd met de privacywetgeving nalaten de mensen wiens gegevens zij verzamelen en beoordelen over hun praktijken te informeren.

In het artikel worden diverse gegevenshandelaren besproken, zoals Lindorff, Focum, Direct Pay, Economic Data Resources (EDR) [een deelneming van rechtsbijstandsverlener DAS] en Experian. De auteurs van het artikel hebben eerst consumenten hun gegevens laten opvragen op grond van de privacywet. Daarna hebben zij als ‘klant’ zelf gegevens gekocht bij Focum en EDR en bleken die gegevens veel uitgebreider te zijn… De bedrijven die gegevens leveren aan de gegevenshandelaren (zoals webshops) en de afnemers van de gegevens vinden deze praktijken heel gewoon.

Het wordt tijd dat zowel de wetgever als de Autoriteit Persoonsgegevens actie ondernemen! De wetgever, omdat alleen de privacyregelgeving onvoldoende is, zie mijn artikel. De Autoriteit omdat tegen dit soort grootschalige overtredingen moet worden opgetreden.

Verder illustreert het wat er gaat gebeuren als de gegevens uit het ubo-register bij de gegevenshandelaren terecht komen.

Meer informatie:

  • Het artikel U staat op een zwarte lijst, Karlijn Kuijpers, Thomas Muntz en Tim Staal, De Groene, 25 oktober 2017.
  • Lees over creditscoring ook het artikel van Raoul van de Laak, 29 november 2017.

Aanvulling 20 december 2017
Datahandelaar Focum won de Big Brother Award van Bist of Freedom. Lees over het bedrijf dit artikel. Zowel de datahandelaren als hun klanten krijgen het er van langs. Onder meer:

Opstellers van adviezen spelen verstoppertje
Zowel de afnemers van de adviezen als de opstellers spelen verstoppertje. Niemand neemt verantwoordelijkheid, er is geen transparantie en geen goede correctiemogelijkheid. Voor de geprofileerde is het koffiedik kijken dus. Als je in een huis woont waar eerder een wanbetaler woonde, dan kan dat bijvoorbeeld al negatieve consequenties hebben. Het is daarbij twijfelachtig of deze bedrijven zich wel aan de Nederlandse privacywetgeving houden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s