eu-LISA

Europa is in samenwerking met de lidstaten een belangrijke gegevensverzamelaar aan het worden. Europa heeft een organisatie die zorgt voor het technisch in de lucht houden van een aantal systemen op het gebied van grenscontrole, met de naam “eu-LISA”. De organisatie bestaat sinds 2011 en heet voluit “European Agency for the operational management of large-scale IT systems in de the area of freedom, security and justice”.

Die weidse naam geeft aan dat het niet bij het huidige takenpakket hoeft te blijven. Onder “freedom, security and justice” kan veel worden geschaard. Overigens zijn zij niet degenen die de systemen vullen met gegevens. Zij zijn verantwoordelijk voor de technische infrastructuur.

eu-LISA profileert zich als expert op het gebied van biometrische identificatie, waarvan de mogelijkheden niet alleen voor grenscontrole, maar ook binnen de EU kunnen worden ingezet.

Uitbreiding takenpakket

Op 7 december jl. kondigde de Raad van Europa aan dat overeenstemming is bereikt over wijzigingen inzake regelgeving met betrekking tot eu-LISA. De organisatie is al verantwoordelijk voor het technisch realiseren van een aantal systemen betrekking hebben op immigratie en grenscontrole:

  • Visa Information System (VIS)
  • Schengen information system (SIS)
  • EURODAC

Aan het takenpakket van eu-LISA zullen worden toegevoegd:

  • Het in voorbereiding zijnde “Entry-Exit System” (EES)
  • Het “European travel information and authorisation system” (ETIAS)

Persbericht

Hierna volgt de tekst van het persbericht.

eu-LISA: Council agrees general approach

On 7 December 2017, the Council agreed a general approach on a draft regulation on the European agency for the operational management of large-scale IT systems in the area of freedom, security and justice (eu-LISA). On the basis of this mandate, the presidency will be able to start negotiations with the European Parliament once the latter has established its position.

“Strengthening the mandate of eu-LISA will allow us to optimise the systems we have put in place to ensure security in the EU and regulate migration. Looking to the future, the agency will also play an important role in building interoperability to improve and speed up access to these databases. These have been priorities of Estonian Presidency and I am very pleased at the progress we have made.
Andres Anvelt, minister of interior of Estonia”

This regulation will further develop the agency’s capacity to contribute to border management, law-enforcement cooperation and migration management in the EU. The agency will also have a vital role in implementing new IT architecture in the area of Justice and Home Affairs.

The draft regulation will strengthen the mandate of eu-LISA and will entrust the agency with:

* developing and operating new systems, such as the recently adopted entry-exit system and the European travel information and authorisation system (ETIAS), currently under discussion
* contributing to the development of technical solutions to achieve interoperability, subject to an upcoming legislative proposal on interoperability
* providing support to member states at their request, for example ad-hoc support to deal with migratory challenges
* a greater role in research, pilot projects and testing activities

Background

eu-LISA was established in 2011 and currently manages systems including the visa information system (VIS) and the Schengen information system (SIS) and EURODAC.
Following an evaluation of the agency, as well as recent developments in the fields of migration and security, the European Commission presented on 29 June 2017 a proposal for a new legal mandate for eu-LISA so that it can better meet current and future challenges in the area of freedom security and justice.
The headquarters of eu-LISA are based in Tallinn, Estonia, whilst its operational centre is in Strasbourg, France. There is also a business continuity site for the systems under management based in Sankt Johann im Pongau, Austria.

Meer informatie:


Aanvulling 2 januari 2018

Zie over eu-LISA ook het verslag van de JBZ-raad van 7 en 8 december jl. Daarin is onder meer onder paragraaf 4 een voortgangsrapport over de interoperabiliteit van EU informatie systemen opgenomen, onder meer: “Voorts meldde de Commissie dat het van groot belang is dat de eerstelijns  rechtshandhavers kunnen beschikken over informatie uit de bovengenoemde  systemen en benadrukte het belang van biometrische gegevens om zo te kunnen  voorkomen dat personen meerdere identiteiten gebruiken. Eén lidstaat reageerde en benadrukte dat het voor een goede werking van interoperabiliteit noodzakelijk is dat informatie wordt verzameld en uitgewisseld en dat duidelijk wordt dat raadpleging van systemen zichtbaar is voor eenieder.

Biometrische identificatie komt ook aan bod in paragraaf 6 over ECRIS, het Europees strafregister.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s