WODC onder vuur

Onlangs bracht Nieuwsuur het bericht dat het onderzoekscentrum van het ministerie van veiligheid, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WDOC), niet zo wetenschappelijk is als zij het graag willen doen voorkomen.

Dat verklaart waarom het WODC een rapport over bestuurdersaansprakelijkheid laat schrijven door mensen die geen kennis hebben van het rechtspersonenrecht en dat witwassen wordt vergeten in een rapport over criminaliteit in Nederland.

“Politiek Den Haag houdt helemaal niet van onafhankelijk advies”

De ophef over het WODC was voor Marc Chavannes reden om zijn weekbrief van 9 december jl. te voorzien van de bovenstaande kop en om te schrijven:

De Tweede Kamer reageerde flink geschokt. Maar neem dat met een reuzenkorrel zout: de partijen die bij toerbeurt het land besturen weten wel beter.

en

Veel belangeloze adviesorganen zijn weggesaneerd. De resterende advies- en onderzoeksbureaus van de overheid zijn dicht tegen de moederministeries aangetrokken. Zoals ook de ‘onafhankelijke’ inspecteurs-generaal moeten vechten voor hun autonomie.

Marc schreef een mooi commentaar op de manier waarop de politiek met deskundigen omgaat. Nu eens kijken of het nieuwe kabinet lessen trekt uit deze affaire.

Meer informatie:

Marc Chavannes:

  • Zijn boeiende weekbrief is via deze pagina te vinden (alleen voor leden). Hij is te volgen door abonnee te worden van De Correspondent en je op zijn nieuwsbrieven te abonneren.

Nieuwsuur:

Krantenartikelen:

Dit blog:


Aanvulling 23 januari 2018
Lees ook het bericht van de NOS over de klokkenluider Marianne van Ooyen, die intern een klacht indiende die bij Nieuwsuur terecht kwam.


Aanvulling 21 februari 2018
Vandaag werd bekend gemaakt dat de onderzoekscommissies van start zijn gegaan.

Onderzoekscommissies WODC van start met oproep
21 februari 2018 – 09:45

Drie onafhankelijke onderzoekscommissies zijn op 9 februari 2018 begonnen met hun onderzoek naar aanleiding van een klacht over beïnvloeding van de onderzoeken van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). De Commissies roepen iedereen die beschikt over informatie die voor hun onderzoek bruikbaar zou kunnen zijn op om die informatie vertrouwelijk met hen te delen. De Onderzoekscommissies zijn ingesteld door de Minister van Justitie en Veiligheid op 2 februari 2018.

Aanleiding
De aanleiding voor het onderzoek WODC is een melding in een uitzending van Nieuwsuur (d.d. 6 december 2017) dat het onafhankelijke WODC politiek zou worden gestuurd. Ambtenaren van het Ministerie zouden druk hebben uitgeoefend op drie onderzoeken naar wietbeleid. Daarbij werden volgens een klokkenluider onderzoeksvragen en conclusies aangepast.

Onderzoeksopzet en onderzoeksvragen
De drie onafhankelijke Commissies doen onderzoek naar drie verschillende aspecten die de kwestie met het WODC betreffen.
Onderzoekscommissie WODC I richt zich op de deugdelijkheid van de drugsonderzoeken. Deze Commissie, onder voorzitterschap van mr. J.A.C.A. Overgaauw, heeft tot taak onderzoek te verrichten naar:

a. Het rapport ‘Het Besloten club- en het Ingezetencriterium voor coffeeshops’ (2013).
b. Het rapport ‘Internationaal recht en cannabis’ (2014).
c. Het rapport ‘Coffeeshops, toeristen en lokale markt’ (2014).

Onderzoekscommissie WODC II, onder voorzitterschap van prof. dr. M.L.M. Hertogh, onderzoekt de relatie tussen het WODC en beleidsafdelingen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Onderzoekscommissie WODC III, onder voorzitterschap van prof. mr. E. Verhulp, heeft tot taak onderzoek te verrichten naar de afhandeling van de klacht over beïnvloeding van de onderzoeken.
Bij de samenstelling van de drie commissies is nadrukkelijk gezocht naar een balans tussen deskundigen uit de wetenschap en uit de (onderzoeks)praktijk. Een volledig overzicht van de commissieleden is terug te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactgids/onderzoekscommissies-wodc

Oproep
De drie Onderzoekscommissies nodigen zelf personen uit van wie zij menen dat die aan de onderzoeken kunnen bijdragen voor een zogeheten ‘gehoor’. Daarnaast roepen de Commissies iedereen die beschikt over informatie van welke aard dan ook die voor het onderzoek bruikbaar zou (kunnen) zijn op om dit met hen te delen. Hiertoe is een speciaal meldpunt ingericht. Het meldpunt is extern ondergebracht bij het CAOP (het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein) in Den Haag en werkt volledig onafhankelijk van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (en andere ministeries).
De Commissies gaan met de verkregen informatie vertrouwelijk om. Dit betekent dat de Commissies alleen met toestemming van de melder gebruik zullen maken van de verstrekte informatie. De meldingen aan de Onderzoekscommissie kunnen vallen onder de Klokkenluidersregeling.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Juridisch diversen, Strafrecht en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op WODC onder vuur

  1. Arthur van der Molen zegt:

    Je weet misschien nog het debacle met het wetsvoorstel Toezicht rechtspersonen. WODC en de ontwikkeling van het systeem RADAR. Het WODC was daar intensief bij betrokken en intern vond men het het een slechte aanpak maar WODC was doodsbang doodsbang voor kritische geluiden.

    Zie nog de timeline: http://www.vdmolen.org/archief/htr

    en mijn scriptie….

    https://goo.gl/X2Ez5U

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s