Behavioural Insights Netwerk Nederland besteedt geen aandacht aan financiële regelgeving | nudging

Een moderne overheid doet aan gedragsbeïnvloeding via andere wegen dan straffen, het zogenaamde ‘nudging’. Dus ook de Nederlandse overheid is daar mee bezig. Uit recente publicaties blijkt dat de rijksoverheid over een werkgroep Behavioural Insights Netwerk Nederland‘ (BIN-NL) beschikt dat een rapport heeft geproduceerd.

Dat wekte mijn interesse op, want ik vraag me al een hele tijd af welke gedragskundige inzichten ten grondslag liggen aan de snel veranderende wetgeving op het gebied van het financiële recht in brede zin. Voorbeelden daarvan zijn de accountancy regelgeving, de witwasbestrijding en de Wet Normering Topinkomens. Deze regelgeving verandert zeer snel, is ingewikkeld, stelt hoge (en soms onmogelijke) eisen aan degenen die zich er aan moeten houden en levert veel bureaucratie op. Verder pretenderen de ontwerpers van de regelgeving en de toezichthouders dat er aandacht is voor de gedragskundige kant, met slogans als ‘toon aan de top‘.

Tot mijn teleurstelling is er in het rapport ‘Rijk aan gedragsinzichten‘ niets te vinden over de gedragskundige concepten achter de financiële regelgeving. Het zou goed zijn als BIN-NL de gedragskundige kant van het financiële toezicht eens grondig zou aanpakken, zeker als het kleine en middelgrote organisaties betreft.

Ook al heeft een deel van de financiële regelgeving een Europese grondslag, dat ontslaat de regelgever niet van de verplichting er kritisch naar te kijken en te beoordelen of het begrijpelijk en uitvoerbaar is.

Meer informatie:

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Wet Normering Topinkomens en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s