Bancair sleepnet, navraagplicht: de position papers voor het rondetafel gesprek | plan van aanpak witwassen, Wwft

Morgen is het rondetafelgesprek over het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen dat grondrechten schendende bepalingen zal bevatten (bancair sleepnet, navraagplicht), zie mijn eerdere artikelen.

Ophef over de position paper van de Autoriteit Persoonsgegevens
Helaas is er voor de rondetafel geen burgerrechtenorganisatie uitgenodigd, zodat alleen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is te verwachten dat hij een woordje voor de burger doet.

De AP heeft een position paper uitgebracht die meteen voor ophef heeft gezorgd bij degenen die een heilig geloof hebben in het wetsvoorstel. Het FD kopte “Autoriteit Persoonsgegevens stuurt aan op blokkade nieuwe witwaswet” wat suggereert dat de AP geen goede redenen zou hebben om tegen het voorstel te zijn. Enkele andere media over het AP standpunt: Accountancy Vanmorgen, Tweakers, NOS, security.nl.

De grondrechten van burgers zijn niet in goede handen van de mensen van de opsporing, een goed voorbeeld is de reactie op het AP standpunt van deze overheidsfunctionaris op LinkedIn. Hij heeft geen idee van de schade die de witwasbestrijding toebrengt aan nette burgers. Goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels. Regelgeving mag niet aan de opsporing worden overgelaten.

Campagne banken
Voor het rondetafelgesprek zijn twee vertegenwoordigers van de banken, onder meer NVB (position paper) uitgenodigd.
De banken, die al sinds 2019 met een campagne voor het bancair sleepnet bezig zijn (zie het overzicht onder aan dit artikel), zetten hun media offensief voort. In het NRC verscheen een artikel over de NVB-voorzitter, die het bancair sleepnet bepleit.

Overheidsinstanties
Voor de rondetafel van morgen zijn diverse overheidsinstanties uitgenodigd, onder meer FIU-Nederland (position paper) en verder de private organisatie die overheidsbeleid promoot en geen interesse heeft voor de grondrechten van nette burgers, Transparency International (position paper).

 

NB Vandaag schreef Jensma in de NRC-nieuwsbrief over een overheid die grondrechten schendt en alleen voor de rechter wijkt. In de Volkskrant verscheen het artikel van rechter en schrijver Aisha Dutrieux “Maar lief kabinet, we zouden toch sámen de rechtsstaat beschermen?“. Zou het kabinet wel luisteren naar de kritiek op het wetsvoorstel?

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s