Gaat het Nationaal Akkoord Financiële Veiligheid van IFFC iets opleveren voor burger en mkb?

Onder de naam ‘Nationaal Akkoord Financiële Veiligheid‘ zijn mensen uit de compliance industrie bezig met een initiatief. Lees de ongedateerde pagina die over dit project werd geschreven door IFFC – Institute for Financial Crime. Daar staat:

Vanuit het IFFC willen we het initiatief nemen om gezamenlijk toe te werken naar een ‘nationaal akkoord financiële veiligheid’: doelstellingen formuleren en voorstellen doen voor mogelijkheden om op een effectieve en efficiënte manier gezamenlijk, publieke én private organisaties, de strijd tegen financiële criminaliteit aan te gaan. Het IFFC wil met een aantal bruggenbouwers een dergelijk akkoord opstellen en in het vierde kwartaal van dit jaar aanbieden aan politiek Den Haag.

Een toelichting zie ik er verder niet bij staan.

Wie is IFFC?
IFFC is een organisatie voor compliance professionals en private ondernemingen die de criminaliteitsbestrijdingsregels van Europa en Nederland, ook bekend als ‘witwasbestrijding’ moeten naleven. Zo te zien zijn er veel grote bedrijven, onder meer grootbanken, betrokken bij IFFC. Ook individuele professionals die bij publieke organisaties werken zijn welkom, aldus de algemene informatie.

Uit de uitingen op de site van de organisatie blijkt dat men binnen IFFC traditionele opvattingen aanhangt over de bestrijding van criminaliteit. Zo zijn ze voorstander van het bancaire sleepnet (Transactie Monitoring Nederland, TMNL), lees dit artikel. Over de zwakke punten van het systeem van de FATF (zoals vertaald in Europese en Nederlandse regelgeving), zoals het neerleggen van overheidstaken bij private ondernemingen die daar ongeschikt voor zijn, kom ik niets tegen.

Tot slot
Of dit IFFC initiatief iets gaat opleveren voor de gewone burger en het midden- en kleinbedrijf, is de vraag.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s