Bancair sleepnet komt niet voor in de digitale ambities van het kabinet | regie op digitalisering criminaliteitsbestrijding ontbreekt | bancair sleepnet, Wwft, Wgs

Afgelopen vrijdag maakte de staatssecretaris van Digitalisering bekend dat het kabinet regie pakt op digitalisering, lees het nieuwsbericht. Meer informatie is te vinden in de brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer, waarbij een aantal bijlagen zijn gevoegd:

Er worden mooie woorden gesproken, onder meer:

Men realiseert zich de risico’s van digitale opsporing van criminaliteit, bijvoorbeeld in:

Opvallend: de staatssecretaris spreekt behartenswaardige woorden over menswaardige digitalisering maar heeft het bancaire sleepnet (privatisering van de misdaadbestrijding naar de banken) niet op de agenda staan. Ook de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden, de gemeentelijke criminaliteitsbestrijding en de activiteiten van inlichtingendiensten ontbreken.

Datagedreven criminaliteitsbestrijding ontbreekt in de agenda
Deze digitale werkagenda hoort ook over datagedreven criminaliteitsbestrijding te gaan, zowel door de overheid als door bedrijven met misdaadbestrijdingstaken (zoals banken), aangezien de ontwikkelingen een bedreiging vormen voor de grondrechten.

Lees over de datagedreven overheid bij het verzamelen van inlichtingen het interview met hoogleraar Oerlemans in Follow the Money: ‘Door gebrek aan toezicht gaan overheidsinstanties soms te ver bij het verzamelen van inlichtingen’. De intro:

Hoogleraar inlichtingen en recht Jan-Jaap Oerlemans ziet steeds meer overheidsinstanties inlichtingen over burgers verzamelen. En omdat toezicht en adequate wetgeving ontbreken, gaan sommige instanties over de schreef. Oerlemans waarschuwt dat burgers niet voldoende zijn beschermd tegen misbruik van overheidsmacht, en pleit voor meer toezicht. ‘Het gaat niet goed met de rechtsstaat.’

Alle alarmbellen zouden moeten rinkelen.

 

Meer informatie

Bancair sleepnet
Informatie op dit blog over het bancaire sleepnet, onder meer:

Overig
WGS en gemeentelijke criminaliteitsbestrijding op dit blog

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s