FATF publicaties die de achtergrond vormen van het voorstel voor het bancaire sleepnet | Wwft, TMNL

Degenen die zijn geïnteresseerd in de achtergrond van het voorstel om banken gezamenlijk alle transacties van alle Nederlanders te monitoren met het oog op de misdaadbestrijding (het ‘bancaire sleepnet’), kunnen de achtergrond van het voorstel vinden in een aantal publicaties die de ondemocratische regelgever op het gebied van misdaadbestrijding (‘witwasbestrijding’ [*]), de Financial Action Task Force (FATF), heeft uitgebracht.

Een aantal van de publicaties heb ik – omdat alles in het Engels is – bij elkaar gebracht op de Engelstalige pagina ‘FATF’s data sharing publications’. Op dit moment zijn vermeld (van nieuw naar oud):

  • Digital Transformation of AML/CFT, 27 October 2022.
  • Partnering in the Fight Against Financial Crime: Data Protection, Technology and Private Sector Information Sharing, 20 July 2022.
  • AML/CFT Digital Strategy for Law Enforcement Authorities, 8 June 2022.
  • Stocktake on Data Pooling, Collaborative Analytics and Data Protection, 1 July 2021.
  • High Level Roundtable for Data Pooling, Analysis and Data Protection, 10-11 March 2021.

Overigens zijn er al veel eerder publicaties verschenen waaruit blijkt dat het systeem van transactiemonitoring niet werkt. Ik trof publicaties uit 2018 aan en waarschijnlijk was het al veel eerder bekend.

Het systeem werkt niet
FATF erkent in haar publicaties dat het systeem van witwasbestrijding niet werkt. Men wil er nu naar toe dat een financieel sleepnet wordt getrokken door betaalinstellingen. Het is teleurstellend dat FATF niet inziet dat men op de verkeerde weg is.

Als banken – voor wie FATF het systeem van transactiemonitoring heeft ontworpen – al niet in staat zijn om op een effectieve en niet-discriminerende wijze criminaliteit te detecteren, hoe kan men dan denken dat andere witwasbestrijdingsplichtigen (zoals accountants en makelaars) dat wel kunnen.

 

[*] ‘Witwassen’ omvat het financiële voordeel van alle vormen van criminaliteit, behalve criminaliteit die geen financieel voordeel oplevert. Het dekt dus ongeveer alles.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s