NVB: hinder voor klanten door witwasaanpak verminderen | Wwft

Op 26 september jl. publiceerde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) het bericht Banken: hinder voor klanten door witwasaanpak verminderen met verwijzing naar een rapport (pdf).

De NVB bepleit verkeerde oplossingen, zoals het bancaire sleepnet. Er zijn hele andere maatregelen nodig als de privatisering van de criminaliteitsbestrijding wordt gehandhaafd (maar naar mijn mening is het concept inadequaat).

Verantwoording afleggen over vermeende hoge witwasrisico’s
Zo is er een ongewenste praktijk met betrekking tot vermeende hoge witwasrisico’s, aangewakkerd door nationale en internationale overheden (zoals bijvoorbeeld het vermeende hoge witwasrisico van de gehele not-for-profit). Het is gewenst dat overheden en financiële instellingen aan hun klanten verantwoording gaan afleggen over het gekozen ‘risicoprofiel’ en dat de indeling op laagdrempelige wijze bij een onafhankelijke instantie (bijvoorbeeld een financiële ombudsman) ter discussie kan worden gesteld.

 


Aanvulling 5 december 2022
Volgens de banken zou de witwasbestrijding effectiever kunnen worden met “minder druk op bonafide klanten“, lees dit twitterbericht van de NVB, dat naar een youtube video verwijst.
De banken sturen aan op een verkeerde oplossing, zoals het bancaire sleepnet. Het hele witwasbestrijdingssysteem moet op de schop!

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s