Systemische criminaliteitsbestrijding door TNO | ondermijning, witwasbestrijding

De Nederlandse overheid is druk bezig met het bestrijden van criminaliteit (‘witwassen’) en zet daar onder meer de Wwft voor in [*].
Ook onderzoeksinstituut TNO is met het onderwerp bezig, maar daar wordt criminaliteitsbestrijding als ‘ondermijning’ aangeduid. TNO levert diensten aan de overheid. Lees bijvoorbeeld de pagina ‘Systemische aanpak’ waarin TNO schrijft:

Vanuit alle expertises wordt een systemische visie gehanteerd: alleen door naar het hele systeem rondom ondermijning te kijken, en de wisselwerkingen van verschillende actoren in het systeem in kaart te brengen, kan een duurzame oplossing gevonden worden. Een integrale en systemische aanpak kan op vroege signalen inspelen en waterbedeffecten voorkomen. Dus geen kerels, kilo’s en knaken, maar een systemische aanpak.

TNO verleent diensten aan de RIEC-regio’s en aan de bekende overheidspartijen uit de witwasbestrijding zoals OM, politie, Belastingdienst, Douane en FIOD, waarbij onder meer geavanceerde data-analyse technieken worden ingezet. Op deze pagina staat het navolgende plaatje:

Lees bij TNO ook Hoe wetenschap helpt in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit, waarin uitleg wordt gegeven over het Ondermijningslab, waarin TNO samenwerkt met alle RIEC’s in Nederland. Volgens de intro is het uitgangspunt om criminelen te pakken door ‘crimineel’ te denken. Er wordt verkondigd:

Dat criminelen steeds vaker en steeds meer de gewone maatschappij nodig hebben om hun zaken te verdoezelen, hun handelswaar te slijten en geld wit te wassen, is waar.

(Of dat waar is vraag ik me af.)

Zoals de Wwft voorschrijft dat medewerkers van Wwft-plichtigen moeten zorgen dat hun personeel leert hoe criminelen te werk gaan, zo houdt TNO zich ook bezig met criminele technieken (zie bijvoorbeeld deze pagina).

De organisatie heeft een brochure over integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit, aangekondigd als een praktische gids. De gids gaat niet over ondermijning maar over de wijze waarop samengewerkt kan worden door de bestrijders.

Welke praktische resultaten de adviezen van TNO hebben opgeleverd, is aan de site van TNO niet te zien.

Dat het in de praktijk niet altijd goed gaat, wordt geïllustreerd door de rel rond ondermijningsapps van gemeenten (zie ook dit), door onvolkomenheden in de juridische kennis van sommige overheidspartijen en door dit project.

 

[*] Kern van de Wwft is dat Wwft-plichtigen (private ondernemingen zoals banken) alle financiële transacties van hun klanten moeten monitoren op mogelijke voordelen van criminaliteit (‘witwassen’). Deze monitoring gaat in toenemende mate via digitale systemen, zoals het bancaire sleepnet van Transactiemonitoring Nederland (TMNL).

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s