Al eerder signaleerde ik schimmige ondermijningsinitiatieven van onder meer gemeenten [*]. Inmiddels zijn die initiatieven ontdekt door de reguliere media.
In het FD staat vandaag het artikel Kritiek op gemeenten wegens gebruik omstreden ‘klik-app’ over de app ‘Meld een vermoeden‘ en vanochtend hoorde ik databeschermingsspecialist Jaap-Henk Hoepman op BNR met zware kritiek op de gemeenten die met deze app bezig zijn. Uit het FD-artikel blijkt dat de Autoriteit Persoonsgegevens zeer bezorgd is en dat ook hoogleraar Frederik Zuiderveen Borgesius zet er vraagtekens bij.
Gemeenten reden al eerder scheve schaatsen op het gebied van misdaadbestrijding en AVG, dus het is goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Gemeenten lijken zich niet te realiseren dat zij met vuur spelen.
Overigens is de digitale overheid een van de primaire aandachtspunten van de AP, zo blijkt uit deze publicatie.
—
[*] Ondermijnen met ondermijningswebsites, 28 oktober 2020; Ondermijning App, 15 januari 2019.
Aanvulling 19 augustus 2021
Ander FD-artikel: Klikapp: ‘Ik wilde voorkomen dat de criminaliteit zich hier definitief nestelt’, 17 augustus 2021. Redactioneel commentaar FD: Gemeenten te haastig met klik-app. AVG-deskundigen schrijven dat hier op zijn minst een goede PIA had moeten zijn gemaakt.
Keer op keer blijkt dat ambtenaren in het kader van goede bedoelingen op het gebied van de misdaadbestrijding de principes van de rechtsstaat uit het oog verliezen, zoals Februari ook al schreef (te vinden via dit artikel).
Aanvulling 23 augustus 2021
In het FD verscheen op 20 augustus het artikel van Laura de Vries ‘Willen we een samenleving waarin buren elkaar aangeven?‘.