Bunq uitspraak: DNB heeft niet altijd gelijk in de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering | Wwft, AML, CFT

Één van de zeer schadelijke kanten van de witwasbestrijdingsregels is dat de overheid altijd gelijk denkt te hebben en er geen discussie mogelijk is over het nut en de effectiviteit van de door de overheid bedachte regels. Er ontbreekt een laagdrempelige manier om de toezichthouder (zoals DNB of AFM) tot de orde te roepen als het gaat om de interpretatie van de regels. Vervelend is dat die discussie momenteel alleen kan worden gevoerd in het kader van de beschuldiging door de toezichthouder van niet-naleving van de regels. Dat is één van de vele fundamentele gebreken in de anti-witwasconcepten zoals door FATF bedacht en door Europa aan Nederland voorgeschreven. Deze thematiek is zeer prangend in de financiële sector, want juist banken en andere betaalinstellingen zien alle transacties van hun klanten voorbij komen en worden geacht criminaliteit te detecteren.

Een van de weinige instellingen die toezichthouder De Nederlandsche Bank durft tegenspreken is bunq. Dit heeft geleid tot de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven van 18 oktober jl. die baanbrekend is, omdat daarin wordt vastgesteld dat DNB ten onrechte een aanwijzing aan bunq heeft gegeven ten aanzien van artikel 3, tweede lid, aanhef en onder c en d, van de Wwft, wat betreft de vaststelling van het doel en de beoogde aard van de zakelijke relatie en de transactiemonitoring, artikel 10, tweede lid, van het Bpr en de managementverklaring.

Geld speelt geen rol en effectiviteit ook niet
De uitspraak geeft belangstellenden inzicht in de mandarijnenwetenschap van de witwasbestrijding voor banken, die zeer veel werkzaamheden met zich mee brengen met een geringe opbrengst, zoals onder meer blijkt uit het SMV-rapport (via dit artikel te vinden). Kenmerkend voor de privatisering van de criminaliteitsbestrijding is dat de overheid geen enkele belangstelling heeft voor het feit dat de door de overheid bedachte bureaucratie zeer kostbaar is en de een reële verhouding tussen kosten en opbrengsten ontbreekt.

Naar verwachting zullen de kosten voor alle overige witwasbestrijdingsplichtigen, zoals accountants en notarissen, exponentieel gaan toenemen, zeker als de Europese witwasbestrijdingstoezichthouder AMLA er komt.

 


Aanvulling 9 november 2022
Op rechtspraak.nl is een samenvatting te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s