‘Hoe kom je aan dat geld?’ Iedereen wordt doorgelicht – artikel Consumentenbond over Wwft

Recent ben ik geïnterviewd door de Consumentenbond over het cliëntenonderzoek door banken op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

In de oktober-editie van de Geldgids, een tijdschrift van de Consumentenbond, verscheen het artikel van Reinout van der Heijden, waarin uitleg over de Wwft wordt gegeven en een aantal praktijkervaringen van cliënten van banken worden besproken. De introductie van het artikel:

In opdracht van de overheid en toezichthouders doen banken aan megalomane gegevensverzameling. Bewijs maar eens dat je géén fraudeur bent.

In het artikel geef ik aan dat het Ministerie van Financiën en toezichthouder DNB elk gevoel van proportie missen bij de strijd tegen het witwassen en word ik als volgt geciteerd:

‘De burgers worden niet voorgelicht door de overheid en de sector wordt niet gewezen op de grenzen van de maatschappelijke betamelijkheid. De uitvoering is bureaucratisch. Het gevolg is een megalomane verzameling van gegevens. Hier vang je geen boeven mee.’ Volgens Timmer realiseert de overheid zich onvoldoende welke gevolgen het strenge antiwitwasbeleid heeft. ‘Sommige curatoren slagen er niet in om een bankrekening te openen, net als Nederlandse burgers die te veel in het buitenland werken. De overheid zou meer voorlichting moeten geven en aandacht moeten besteden aan het onnodig doorschieten van de antiwitwasmaatregelen.’

In het artikel wordt door de Consumentenbond aandacht gegeven aan het wetsvoorstel Wet gegevensverzameling door samenwerkingsverbanden (WGS), dat het monitoren van alle banktransacties van klanten door de samenwerkende banken en profilering van klanten mogelijk moet maken. De Consumentenbond waarschuwt dat het financiële sleepnet dat banken over bankrekeningen van particulieren, organisaties en bedrijven trekt risico’s met zich mee brengt.

De Geldgids van oktober 2021 is te verkrijgen bij de Consumentenbond.

 

 

Op dit blog zijn vele artikelen over de Wwft te vinden, onder meer over hoe consumenten met de Wwft te maken krijgen en over de witwasbestrijding door banken. Lees ook over heridentificatie door financiële instellingen, onder meer: Heridentificatie: de burger staat met 0-1 achter. Lees verder: Hoe een grootbank zich onsterfelijk belachelijk maakt met Wwft-vragen aan een oudheidkundige.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s