Wordt de oorlog tegen witwassen gewonnen door iedereen 24 uur per dag te monitoren? | Wwft, surveillance

Onder de pakkende titel “The war against money-laundering is being lost. The global system for financial crime is hugely expensive and largely ineffective” verscheen een artikel in The Economist. In het artikel wordt de hoop gevestigd op meer gegevensuitwisseling tussen overheden en banken en op de ubo-registers, die een enorm risico voor de daarin geregistreerden vormen. Software aanbieders die het complete betalingsverkeer door middel van AI willen analyseren spinnen er garen bij; nieuwe SyRI- en toeslagenaffaires liggen op de loer.

Lees ook dit commentaar op LinkedIn (mogelijk alleen toegankelijk met registratie) met onder meer:

Het idee dat criminelen alles betalen via de bank is een illusie. Dat een crimineel zichzelf conform de Wwft als UBO laat registreren evenzeer. De meerwaarde van een UBO register is beperkt. (…)

Dat alles beter wordt dankzij het Biden regiem miskent dat compliance voor de VS geen middel is om de wereld te verbeteren maar een middel om de wereld te controleren, o.a. d.m.v. sancties.
Compliance professionals over de hele wereld als onbezoldigde handhavers van Amerikaans buitenlands beleid…

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Ubo-register en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s