Het ene datalek na het andere – wie beschermt de burger? | AVG

Er is een tsunami van datalekken aan de gang en toch lijkt er niets te gebeuren. De databeschermingstoezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens, heeft onvoldoende middelen om krachtig tegen de inbreuken op te treden.
Zijn de burgers vogelvrij? Het lijkt er wel op al spreekt Europa stoere woorden:

 

 

De datalekken zijn niet zonder gevolgen, lees bijvoorbeeld Schade phishing en spoofing vervijfvoudigd tot €40 mln (FD, betaalmuur) en Sterke stijging cybercriminaliteit leidt tot meer schade (NVB).

Marcel Hijink adviseert in het NRC: Lieg eens wat vaker, voor je eigen bestwil.

Recente datalekken:

 

 


Aanvulling 2 juni 2021
Terecht schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens op 19 mei jl.: “Groei AP noodzakelijk voor digitaliserende samenleving en vertrouwen in overheid” en eerder “AP luidt noodklok: explosieve toename hacks en datadiefstal“.
De reeks aan berichten over datalekken maakt niet vrolijk, zoals Boete voor CP&A om privacyschending zieke werknemers, Boete van 525.000 euro voor Locatefamily.com, Boete PVV Overijssel vanwege niet melden datalek, bericht over een gemeente die extra toezicht krijgt, Boete gemeente Enschede om wifitracking, Boete Booking.com voor te laat melden datalek en zo gaat het maar door. Het is dweilen met de kraan open.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s