Samen transacties monitoren: na banken en notarissen ook de accountants | Wwft

Na de banken en de notarissen, willen nu ook accountants samen op zoek naar misdaad, als uitvloeisel van hun verplichting tot monitoring van klanten en transacties op grond van de witwasbestrijdingswetgeving, zo las ik bij Arnout van Kempen op de NBA-site accountant.nl. Wat mij betreft geeft dit idee wederom aan dat de witwasregels onuitvoerbaar zijn.

Uit de roep om samen te monitoren valt af te leiden dat de monitoringstaak niet bij individuele ondernemingen thuis hoort, maar bij de overheid. Uiteraard wel met strenge regels en onder deskundig en onafhankelijk toezicht.

 

 

Als de plannen om gezamenlijk transacties te monitoren doorgaan, zal dit veel risico’s voor burgers, ondernemingen en organisaties gaan opleveren. Zoiets is alleen mogelijk als risicoprofilering op een veel hoger niveau wordt gebracht dan nu in de witwasbestrijding het geval is. De overheid laat zien hoe gevaarlijk men bezig is, zoals aan de ondermijningssite is te zien en uiteraard aan de SyRI en FSV-affaires. Als het niveau niet omhoog gaat, zullen we private varianten op SyRI en FSV gaan krijgen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s