Europees notariaat onderzoekt Europees antiwitwasregister

Uit een bericht van KNB blijkt dat de Europese organisatie van notarissen, de CNUE, onderzoekt of er een zwarte lijst van hoog-risico personen kan worden opgezet.

Het geeft aan dat de Europese witwasbestrijdingsregels een wet van het dubbele werk is, waarbij Wwft-plichtigen allen bezig zijn zelf het wiel uit te vinden. Als zowel banken [*], notariaat als diverse andere partijen uitgebreide registers met persoonsgegevens van verdachte personen opzetten, dreigt chaos.

Het bericht van KNB:

Onderzoek naar Europees register tegen witwassen
27-06-2019

De Raad van Notarissen in Europa, de CNUE, laat onderzoeken hoe in Europees verband een register kan worden opgezet met informatie over individuen die een hoog risico vormen. Het register moet notarissen helpen witwassen te voorkomen. Het Nederlandse notariaat maakt deel uit van de voorbereidende werkgroep.

De Algemene Vergadering van de CNUE stemde ook in met een onderzoek naar de digitale notariële akte, digitaal identificeren en andere digitale instrumenten voor de notariële praktijk. Frankrijk, Hongarije, Italië, Letland, Slovenië en Oostenrijk werken al met een digitale akte. Maar er zijn meer digitale mogelijkheden. Doel van het onderzoek is om van elkaars ervaringen gebruik te maken.

AVG
De CNUE besloot ook om ervaringen met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) met elkaar te delen. Daarvoor wordt een netwerk van functionarissen gegevensbeschermers binnen de Europese notariaten opgezet.

 

[*] Zie over de nieuwe zwarte lijst van banken de brief met bijlagen van de Minister van Financiën en de Minister van Veiligheid van 30 juni jl.

Dit bericht verscheen eerder op het ondernemingsrechtweblog.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Europa, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s