Banken mogen betaalgegevens niet zomaar gebruiken voor reclame | AP

Banken zitten op goud, met de persoonsgegevens in het betalingsverkeer. Zij willen deze gegevens graag gebruiken voor reclame. Onlangs kwam ING in het nieuws, deze bank had besloten om het betalingsverkeer van alle klanten te analyseren en de klanten op basis daarvan ING-reclame te tonen, zonder opt-in. Dat mag niet, zo blijkt uit het bericht van de Autoriteit Persoonsgegevens van vandaag:

Banken mogen betaalgegevens niet zomaar gebruiken voor reclame
Nieuwsbericht 3 juli 2019

Banken mogen hun klanten niet zomaar gepersonaliseerde aanbiedingen sturen op basis van hun betaalgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roept alle banken daarom op om goed te kijken naar hun beleid rond direct marketing.

Veel zorgen
De afgelopen weken hebben veel mensen gebeld en gemaild naar de AP. Zij maken zich zorgen over de plannen van een bank die hun betaalgegevens wil gebruiken voor reclame. Deze onrust is voor de AP aanleiding om de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een brief te sturen. In deze brief staan de spelregels voor banken als zij de betaalgegevens voor andere doeleinden willen gebruiken dan oorspronkelijk de bedoeling was toen de klant een rekening opende.

Privacyregels
Katja Mur, bestuurslid van de AP: ‘Betaalgegevens geven zo’n beetje een compleet beeld van iemands leven: waaraan besteed je je geld, van welke verenigingen ben je lid, met wie ga je om, welke patronen zijn zichtbaar? Daarom vindt de AP het belangrijk de bankensector te wijzen op de privacyregels.’

Mogelijk meer banken
Recent heeft een bank zijn privacystatement gewijzigd en zijn klanten daarover geïnformeerd. Daarin staat onder meer dat de bank van plan is betaalgegevens te gaan gebruiken voor direct marketing-aanbiedingen. De AP heeft aanwijzingen dat meer banken betaalgegevens van klanten verwerken voor direct marketing-doeleinden. Daarom heeft de AP ervoor gekozen alle banken via hun brancheorganisatie NVB te waarschuwen.

 

ING kwam al eerder in het nieuws met plannen om persoonsgegevens van klanten te analyseren en te verkopen aan derden. De gang van zaken dit jaar maakt duidelijk dat ING een gevoel voor maatschappelijke zorgvuldigheid mist. Banken en andere betaaldienstverleners hebben een monopoliepositie en mogen deze niet misbruiken voor adtech.

Overigens heeft de overheid via PSD2 wel een onjuist signaal afgegeven.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s