Internationale fiscale gegevensuitwisseling met de VS | CRS, FATCA

Internationale uitwisseling van fiscale informatie over burgers en organisaties is in de mode bij overheden, die hopen dat zij extra inkomstenbronnen kunnen aanboren.

De Amerikanen zijn er mee begonnen, door middel van hun FATCA-wet, waarmee zij financiële instellingen in de hele wereld verplichten om fiscale gegevens aan de Amerikaanse belastingdienst (IRS) te leveren. Vanwege het doorslaande succes van deze aanpak zijn er inmiddels internationale regels, ook bekend onder de afkorting ‘CRS’, op basis waarvan internationaal gegevens ten behoeve van de belastingheffing worden uitgewisseld.

De Accidental Americans zijn het slachtoffer van FATCA en het Amerikaanse nationaliteits- en belastingsysteem >>> meer informatie.

Nadat het Europese hof in de Privacy Shield uitspraak (‘Schrems II’) heeft beslist dat het Privacy Shield systeem ongeldig is, rijst de vraag in hoeverre er nog persoonsgegevens aan de VS kunnen worden verstrekt.

Vragen over verschaffing persoonsgegevens aan de VS
Over dat onderwerp zijn op 11 augustus jl. een aantal vragen gesteld door mevrouw Lodders, lid van de Tweede Kamer. Die vragen zijn relevant voor de uitwisseling van persoonsgegevens met de VS. De vragen luiden:

1 Bent u bekend met het bericht ‘EU-hof: Amerikaanse privacybescherming onvoldoende’? 1)

2 Klopt het dat organisaties in de EU reeds per 20 juli 2020 geen persoonsgegevens meer kunnen doorgeven aan de VS op grond van het privacy shield? 2) Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u dit toelichten en geldt dit ook voor financiële instellingen?

3 Wat is het verschil tussen overeenkomsten volgens het privacy shield en modelcontractbepalingen? Klopt het dat modelcontractbepalingen wel AVG-proof zijn in tegenstelling tot een overeenkomst rond het privacy shield? 3)

4 Kan de VS een met de EU, gelijkwaardig beschermingsniveau van persoonsgegevens op alle niveaus in de praktijk waarborgen? Zo ja, op welke manier? Zo nee, waarom niet?

5 Welke (praktische) gevolgen heeft het nietig verklaren van de Privacy Shield-overeenkomst door het Europese Hof voor het doorgeven van persoonsgegevens van ‘accidental Americans’ door Nederlandse banken aan de Amerikaanse Belastingdienst (IRS) met betrekking tot de wet naleving belastingplicht buitenlandse rekeningen (FATCA)?

6 Klopt het dat informatie van organisaties, instellingen en politieke partijen, zonder verdere (handels)relaties met de VS, gedeeld wordt met de VS alleen omdat de tekeningsbevoegdheid ligt bij een Nederlands persoon met ook een Amerikaanse nationaliteit (US person)? Zo ja, vindt u dit wenselijk? Wat gaat u eraan doen om dit te voorkomen? Zo nee, kunt u dit toelichten?

7 Op welke manier wordt een US person die tekeningsbevoegd is voor een Europese/Nederlandse organisatie, instelling of politieke partij beschermd door Europese en/of Nederlandse regelgeving?

8 Zijn in de EU juridisch gevestigde bedrijven, organisaties, instellingen of politieke partijen, waarbij een US person tekeningsbevoegd is, voldoende beschermd voor het doorgeven van rekeninggegevens of privacygevoelige informatie aan de VS? Zo ja, kunt u uitgebreid toelichten welke informatie wel en welke niet met de VS kan worden gedeeld alleen omdat de tekeningsbevoegdheid ligt bij een US person? Zo nee, waarom niet?

9 Hoe gaat u ervoor zorgen dat organisaties, instellingen en politieke partijen erop gewezen worden dat indien een US person tekeningsbevoegd is, deze informatie gedeeld wordt met de VS?

1) Trouw, 16 juli 2020 (https://www.trouw.nl/buitenland/eu-hof-amerikaanse-privacybescherming-onvoldoende~babe62d5/)
2) Autoriteit Persoonsgegevens, 20 juli 2020 (https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/privacy-shield-voor-doorgifte-naar-vs-ongeldig-verklaard)
3) Nu.nl, 16 juli 2020 (https://www.nu.nl/tech/6064773/europees-hof-verklaart-privacyverdrag-tussen-europa-en-vs-ongeldig.html)

 

Meer informatie:

Lees over internationale gegevensuitwisseling ook deze berichten op dit blog:

In de gespecialiseerde literatuur voor belastingadviseurs is veel meer over dit onderwerp te vinden en mag meer uitdieping worden verwacht.

CRS is de afkorting van Common Reporting Standard, uitleg is onder meer te vinden bij de Belastingdienst en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Opvallend aan de tekst bij de NVB is dat fiscaal inwonerschap en belastingplicht door elkaar gehaald worden.

Over de volgende onderwerpen is meer te vinden via de respectievelijke tags: FATCA, financiële mensenrechten.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s