De kosten en de opbrengsten van de Wwft-naleving door banken

Onlangs werd ik benaderd door een student die mij de vraag stelde hoeveel het de bank kost om het cliëntenonderzoek op grond van de de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) uit te voeren. Ik kan me niet herinneren daar wetenschappelijke publicaties over te hebben gezien. Ook is interessant wat de opbrengst is van de het cliëntenonderzoek door banken. Daar is eveneens niets over bekend, dacht ik. Als het anders is, hoor ik dat graag van de lezers van dit blog.

Betalingsverkeer is verliesgevend
Overigens is het betalingsverkeer verliesgevend, zo viel te lezen in op 5 april 2019 door de Minister van Financiën beantwoorde vragen. Daarin staat onder meer:

De conclusie is dat het betalingsverkeer, afhankelijk van de rentestand, voor banken structureel verlieslatend of op zijn best break-even is

Uit deze tekst blijkt niet of de kosten van de Wwft-naleving zijn meegenomen. In mijn bericht van 25 oktober 2019 besprak ik een MeJudice artikel over de bankensector, waarin staat dat de Nederlandse banken het verlenen van hypotheken als hoofdactiviteit hebben.

Tot slot
Waarom banken bieden überhaupt nog bankrekeningen aan als het verliesgevend is en ook nog afbreukrisico’s oplevert als de banken de opsporingstaak volgens hun toezichthouders (=Follow the Money, Investico, het FD) niet goed hebben uitgevoerd.  Wanneer geven ze er de brui aan?

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De kosten en de opbrengsten van de Wwft-naleving door banken

  1. paul duinkerken zegt:

    “Waarom banken bieden überhaupt nog bankrekeningen aan als het verliesgevend is en ook nog afbreukrisico’s oplevert”?
    Mijns inziens is het antwoord: het totaal van de tegoeden op de betaalrekeningen is een belangrijke basis voor de geldscheppingsmogelijkheden van een bank, waardoor ze meer kunnen uitlenen en dus renteopbrengsten binnenhalen. Daarbij blijken klanten erg trouw en kopen ze andere financiële diensten van de huisbank, zoals beleggingsrekening, hypotheek en verzekeringsproducten. De kosten wegen voor de bank ruim op tegen de baten.
    Hebben de bankklanten door de Algemene Bank Voorwaarden (ABV) indirect al hun bezit in zekerheid gegeven bij de bank? Zo ja, dan bindt dat nog meer aan huisbankier. De ABV lijken mij mede gezien de marktaandelen van de grote banken een duidelijke aanwijzing dat de banken een kartel vormen, maar dat terzijde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s