Bezorgdheid over internationale uitwisseling van persoonsgegevens van belastingbetalers | AMLD4

De Europese ubo-registers gaan een centrale rol spelen in internationale gegevensuitwisseling, op basis van Europese en Nederlandse regelgeving.

Uit een artikel van Laurens Berentsen in het FD, “Zorgen om rechten van belastingbetaler bij automatische uitwisseling van gegevens“, blijkt dat aanwezigen tijdens de International Conference on Taxpayer Rights zich zorgen maken over de ongebreidelde gegevensuitwisseling die er aan zit te komen.
Het risico dat de databases, waarin al die persoonsgegevens zitten van burgers, gehackt worden of  anderszins lekken, is volgens volgens diverse sprekers levensgroot.

Het artikel is ook interessant omdat daarin wordt besproken hoe goed de Amerikaanse overheid voor zichzelf zorgt, waar FATCA een voorbeeld van is.

NB Overigens zijn niet alleen de nationale ubo-registers een risico. Ook de gigantische verzameling aan persoonsgegevens die is en wordt aangelegd door datahandelaren en door ondernemingen die aan witwasbestrijding moeten doen (banken, verzekeraars, notarissen, makelaars, enzovoorts) leveren cybersecurity risico op. Hetzelfde geldt voor de gegevensverzamelingen van de registratieplichtige entiteiten over hun ‘eigen’ ubo’s.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Belastingrecht, Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s