De rode vlaggen van de accountant | Wwft

Administratiekantoren en accountants zijn aangewezen als private opsporingsbeambten (‘poortwachters’) in de witwasbestrijding en moeten ongebruikelijke transacties melden bij FIU-Nederland. Overigens komt een minderheid van de meldingen van ongebruikelijke transacties van deze groep. De meeste meldingen worden gedaan door banken en andere financiële instellingen.

Accountantsorganisatie NBA besteedt veel aandacht aan het onderwerp, zowel op de eigen site als op accountant.nl, waar regelmatig artikelen verschijnen, onder meer van Lex van Almelo, die ook een ‘rode vlaggen’ handboek heeft samengesteld.

Administratiekantoren zijn een minder uniforme groep ondernemingen, die niet allen bij een branche- of beroepsorganisatie zijn aangesloten. Zij moeten het voor de ‘guidance’ van het Bureau Financieel Toezicht (BFT) hebben, de Wwft-toezichthouder voor accountants en administratiekantoren. BFT lijkt dat soms te doen door middel van nalevingsonderzoek, hoewel het meest recente bericht over Noord-Brabant meer op voorlichting wijst:

Het BFT tracht op deze wijze de Wwft onder de aandacht te brengen en de naleving van de Wwft bij administratiekantoren op een hoger niveau te tillen.

NB Overigens blijft de – voor zover mij bekend niet wetenschappelijk onderzochte – vraag hoe effectief het systeem van cliëntenonderzoek en melding ongebruikelijke transacties is, als zelfs banken er niet in slagen om hun poortwachtersrol goed te vervullen (daarover G. Demmink in Herakles en de Kerberos, betaalmuur).

Meer informatie:

Administratiekantoren

Oudere berichten BFT over accountantskantoren:

Accountants

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s