Tv-uitzending Radar over privatisering van de criminaliteitsbestrijding naar de banken | Wwft

Het programma Radar besteedt vanavond op tv aandacht aan de privatisering van de criminaliteitsbestrijding naar de banken (‘witwasbestrijding’, Wwft). Uit de aankondiging van Radar:

In deze aflevering kijken we kritisch naar de groeiende macht van banken. Want dat transacties van boven de 100 euro zomaar in de gaten kunnen worden gehouden, kan grote gevolgen hebben. Radar spreekt enkele gedupeerden (…)

De groeiende macht van de banken
Banken mogen hun klanten straks uitgebreid surveilleren als het aan het kabinet ligt. Om witwassen tegen te gaan wil de regering banken de optie geven om alle transacties boven de €100 euro gezamenlijk in de gaten te houden. Nu al controleren banken hun klanten afzonderlijk, soms met vervelende gevolgen. Zo wordt de rekening van MS-patiënt Paul zonder pardon een maand lang geblokkeerd, zodat hij vreest of hij zijn behandeling wel kan betalen. Zijn klanten als Paul wel beschermd als banken nog verder mogen gaan in hun witwas controles? Wybren van Haga (Belang van Nederland) reageert in de studio.

Radar wordt vanavond uitgezonden om 20.30 uur op NPO2.

Ik heb de uitzending op LinkedIn en op de microblogs twitter en mastodon aangekondigd.

 


Aanvulling 1 maart 2023

Radar:
# Het onderdeel van de Radar-uitzending kan hier worden bekeken.
# Radar heeft de reactie van ING, bunq en SNS op de uitzending gepubliceerd.
# Verder is een reactie van het ministerie van Financiën op de uitzending door Radar bekend gemaakt: Witwascontroles banken – Reactie Ministerie van Financiën.
# Op de site van Radar verscheen een kritisch artikel over de kabinetsplannen,

Banken mogen de transacties van al hun klanten gezamenlijk gaan doorlichten, als het aan het kabinet ligt. Een nieuw wetsvoorstel zou banken de optie geven om transactie- en klantgegevens massaal uit te wisselen, om witwassen op te sporen. Elke bank surveilleert haar klanten nu al individueel. Maar dat gaat weleens fout, met nare gevolgen. Daarom vrezen critici dat het wetsvoorstel leidt tot een ‘bancair sleepnet’ dat het moeilijker maakt om klant te worden bij een bank

Anderen:

De partij van Van Haga, het parlementslid dat in de uitzending te zien was, publiceerde het bericht Wwft zet bank en verzekeringssector onder druk en maakt consumenten schuldig tot het tegendeel is bewezen.

Paul Buitink:

 

Arthur van der Biezen:
(strafrechtadvocaat en medewerker van Bonjo)
lees zijn column door Politiestaat krijgt steeds meer vorm

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s