Evaluatie regeldruk witwasbestrijding voor cryptoaanbieders, kunsthandelaren en makelaars

Op 16 februari jl. werd een rapport bekend gemaakt over recente wijzigingen in de witwasbestrijdingsregels voor cryptoaanbieders, kunsthandelaren en makelaars. Uit de samenvatting:

De introductie van AMLD5 heeft tot grotere regeldruk geleid bij aanbieders van cryptodiensten, kunsthandelaren en makelaars in vergelijking met de situatie waarin AMLD5 niet van kracht zou zijn geworden. Dit beeld komt uniform uit interviews en de enquête naar voren. Alleen voor aanbieders van cryptodiensten is dit beeld gebaseerd op een kwantitatieve inschatting van de regeldrukkosten, aangevuld met kwalitatieve informatie uit interviews. Voor kunsthandelaren en makelaars blijft het bij een beeld op basis van kwalitatieve informatie uit interviews.

Kunsthandelaren en makelaars

Het beeld is dat de additionele regeldruk voor makelaars beperkt is omdat het aantal additionele transacties dat vanwege AMLD5 onder de Wwft valt klein is en het een beperkt aantal makelaars betreft die hiermee te maken hebben. Bij kunsthandelaren heerst onvrede omdat zij vinden dat de reikwijdte van de Wwft vanwege AMLD5 materieel vergroot is doordat nu ook girale transacties onder de Wwft vallen, naast de chartale transacties die al eerder onder de Wwft vielen. Omdat het grootste deel van de transacties giraal is, is het aantal transacties waarvoor ze met de vereisten van de Wwft te maken hebben dus sterk toegenomen.

Interessant is dat de toegenomen regelgeving voor cryptoaanbieders er toe zal leiden dat in die sector zeer grote spelers zullen ontstaan, omdat alleen dan de nalevingskosten onder controle kunnen worden gehouden.

Regeldruk en nalevingskosten
De bevindingen geven aan dat witwasbestrijdingsregelgeving er toe kan leiden dat het mkb de positie gaat verliezen in alle sectoren waarin de criminaliteitsbestrijding wordt geprivatiseerd, zowel vanwege de hoge kosten (niet iedere branche kan zoveel geld aan de Wwft uitgeven als de banken) als vanwege de juridische ingewikkeldheid. Of dat in de cryptosector erg is kan ik niet beoordelen, maar in andere sectoren kan dit wel eens maatschappelijk nadelige gevolgen hebben.

 

Meer informatie:

 

Samenvatting rapport:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s