Belgisch ubo-register toegankelijk onder voorwaarden | AML, CFT, witwasbestrijding

Het Belgische ministerie van financiën [*] heeft laten weten dat de wetswijziging inzake het Belgische ubo-register op 17 februari jl. in werking is getreden:

Wettelijke wijzigingen met betrekking tot de raadpleging van het UBO-register
Op 17 februari 2023 werden het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 juli 2018 betreffende de werkingsmodaliteiten van het UBO-register, evenals de wet tot wijzigingen van de AML wet, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en traden deze in werking op dezelfde dag.
De nieuwe bepalingen wijzigen met name de procedure met betrekking tot de raadpleging van het UBO-register, om te voldoen aan het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 22 november 2022. Vanaf nu worden aan het grote publiek drie voorwaarden (niet-cumulatief) gesteld voor het verkrijgen van toegang tot informatie met betrekking tot de uiteindelijke begunstigden van vennootschappen, (i)vzw’s, stichtingen, trusts, fiducies en gelijkaardige juridische constructies. In afwachting van IT-ontwikkelingen om het UBO-register aan te passen aan deze nieuwe wettelijke bepalingen, kunnen raadplegingsverzoeken per e-mail worden verzonden naar het adres ubobelgium@minfin.fed.be.

 

[*] FOD Financiën, ‘Federale Overheidsdienst Financiën’.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Ubo-register en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s