Luistert Europa in het financiële domein nog naar de burger? | Interview met Mahir Alkaya over de toekomst van ons geld

In een veranderende wereld moet met gemengde gevoelens naar de Europese instituties worden gekeken. Aan de ene kant is onvermijdelijk dat Europees wordt samengewerkt, omdat we anders worden platgewalst door de Amerikanen en de Chinezen. Aan de andere kant zijn die Europese instituties in het financiële domein met een machtsgreep bezig, zonder acht te slaan op nationale belangen.

AML Package: nationale invloed is nihil
Op het terrein van de witwasbestrijding is zichtbaar dat men in Europa aan het bedisselen is dat de Europese invloed wordt vergroot, waarbij de nationale parlementen vrijwel geen invloed hebben en de nationale beroepsorganisaties geen enkele rol spelen, daar schreef ik over naar aanleiding van een eerdere versie van het AML Package [*].
Dit is een logisch vervolg op de Europeanisering van het bancaire systeem. Het zijn ook de banken die hebben aangedrongen op harmonisering van het witwasbestrijdingsrecht en die een motor zijn achter het AML Package. Dat package gaat echter veel verder en zal ook grote gevolgen hebben voor de vele witwasbestrijdingsplichtigen in het MKB, zoals de advocatuur.

Overigens is er in Europa wel een democratiseringsproject gaande, maar ik zie niet dat het effect heeft op vergaande regelgeving zoals in de financiële sector.

Alkaya en de digitale euro
De gang van zaken rondom de digitale euro geeft hetzelfde beeld als de witwasbestrijding: het Nederlandse parlement heeft alleen een soort van ‘inspraak’. Bekijk in dat verband het goede interview met Mahir Alkaya op blckbx en laat je niet afschrikken door de suggestieve titel die de blckbx redactie heeft gekozen. Alkaya legt op een heldere manier uit dat de digitale euro nuttig kan zijn om ons aan de macht van de commerciële banken te ontworstelen (zodat in de banksector weer een markt kan ontstaan), maar dat Europa een heel andere kant uitgaat.

Alkaya laat blijken een echte democraat te zijn, die het van belang acht dat er een hoogwaardige inhoudelijke discussie plaats vindt over onderwerpen die iedere burger raken.

 

 

[*] De nieuwste versie van begin december jl. moet ik nog bestuderen.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s