Uitvoerbaarheids- en handhaafbaarheidstoets inzake wetsvoorstel DOR + DOL (bestrijding heling) | witwasbestrijding

Al eerder besteedde ik hier aandacht aan de regels inzake DOR en DOL, het Digitale Opkopersregister (DOL) en het Digitale Opkopersloket (DOL). In het kader van het wetgevingstraject is recent een uitvoerbaarheids- en handhaafbaarheidstoets bekend gemaakt, die hier (pdf) is te vinden.

De doelgroep van de regelgeving:

  • opkopers;
  • handelaren in gebruikte en ongeregelde goederen;
  • handelaren in metalen, edelstenen, uurwerken, kunstvoorwerpen, auto’s, motorfietsen, bromfietsen, fietsen, foto-, film-, radio-, audio- en videoapparatuur en apparatuur voor automatische registratie.

Zie ook het schema op pagina 7:

In de beschrijving mochten de ‘facilitators’ niet ontbreken en wordt geconstateerd dat er samenloop is tussen de DOR/DOL-regels en de Wwft:

Een deel van de branches die vallen onder de reikwijdte van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), is tevens onderworpen aan de registratieplicht. Dit geldt voor de pandhuizen (artikel 1a, vierde lid, onder p, Wwft), de aan- en verkopers van kunstvoorwerpen (artikel 1a, vierde lid, onder k, Wwft), alsmede de aan- en verkopers van overige roerende goederen en bemiddelaars in de aan- en verkoop van voertuigen, schepen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, edelstenen, edele metalen, sieraden of juwelen (artikel 1a, vierde lid, onder i en j, Wwft). Die goederen zijn ook in het ontwerp-Besluit Digitaal opkopersregister en Digitaal opkopersloket aangewezen.

De gegevens van gestolen voorwerpen zijn in de database Stop Heling te vinden, die door kopers kan worden gecheckt.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s