DNB trapt open deur in. Gaat er iets veranderen in het Wwft-toezicht op banken?

Bankentoezichthouder DNB trapte vandaag een open deur in met het bericht: “Grootste witwasrisico’s verdienen hoogste prioriteit” en met het bericht “Aanpak van witwassen moet gerichter“.

Dit gold al op grond van criminaliteitsbestrijdingswet Wwft.

Guido Roth op LinkedIn: Over het langzaam indalen van wat niet meer dan volstrekt logisch is – en ook gewoon uit de wet volgt – gesproken. #komtditbesefnietbeetjeerglaat?

Waar is de open foutencultuur van deze toezichthouder? ⁦‪
Erken dat er ernstige schade optreedt door de huidige witwasbestrijding door banken, dat er onvoldoende adequaat personeel is, niet alles met IT kan worden opgelost, dat het disproportioneel veel geld kost en dat er geen markt meer is (behalve voor consumenten een beetje). Het roer moet om.

 

Meer informatie:

 

Enige reacties op twitter

Draad van expert Simon Lelieveldt:

die onder meer schrijft:

Het is positief dat de olietanker een heel klein beetje van richting verandert en oproept niet meer ongebruikelijke transacties maar verdachte transacties te melden. Maar het is een baby-stap.

 

Ook de media lijken te hebben ontdekt dat er iets aan de hand is, NRC:

 

Intussen is FATF nog steeds de weg kwijt, naar aanleiding van de FATF-evaluatie van Nederland schreef ik:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s