Het meest schokkende Wwft-nieuws van deze maand: ING Bank opent geen rekeningen voor verenigingen en stichtingen!

Het meest schokkende Wwft-nieuws van deze maand was te vinden bij de NOS: ING te druk met witwasonderzoek, weert stichtingen en verenigingen. Het is te bizar voor woorden dat deze bank maatschappelijk onbetamelijk handelt ten opzichte van not-for-profit organisaties. Het is hoog tijd dat de rijksoverheid hier tegen gaat optreden en dat het Ministerie van Financiën en DNB hun verantwoordelijkheid nemen.

Goede Doelen Nederland schreef op LinkedIn:

Vandaag maakte #ing bekend dat zij voor in elk geval de rest van het jaar stichtingen en verenigingen weigeren voor het openen van een bankrekening. ING geeft aan dat dit besluit is genomen ‘In verband met de benodigde capaciteit voor zorgvuldig klantonderzoek’. De bank laat weten dat zij voor de naleving van wet- en regelgeving, de #WetfinancieelToezicht en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, steeds vaker en intensiever haar klanten moet onderzoeken en transacties moet monitoren.
De bank verwacht dat verenigingen en stichtingen in het eerste kwartaal van 2023 wel weer klant kunnen worden.

De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (#SBF) zijn zeer teleurgesteld over dit besluit van ING. Tezamen met andere vertegenwoordigers van stichtingen en verenigingen maakt SBF zich al enige tijd hard voor betere toegang tot en gebruik van het betalingsverkeer voor maatschappelijke organisaties. Hierover lopen inmiddels gesprekken met o.m. de grootbanken, toezichthouder DNB en het ministerie van Financiën.
Het is van groot belang dat organisaties die zich willen inzetten voor de oplossing van maatschappelijke en sociale problemen, of het nou om armoedebestrijding, natuurbescherming, kinderhulp of cultuur en sport gaat, hun werk op een normale manier kunnen uitvoeren. Daarvoor is het gebruik van bankrekeningen, voor bijv. het ontvangen van donaties, voor het bestellen van hulpgoederen en medicijnen, essentieel.
SBF doet een dringend beroep op ING om z.s.m. op dit besluit terug te komen en roept andere partijen op hetzelfde te doen.

Margreet Plug, directeur #GoedeDoelenNederland: “Wij zijn zeer teleurgesteld over dit besluit van ING. Te meer omdat op dit moment ook gesprekken lopen met o.m. de grootbanken, toezichthouder DNB en het ministerie van Financiën.”

De Stichting Donateursbelangen meldde:

Reactie Stichting Donateursbelangen op tijdelijke klantenstop verenigingen en stichtingen ING Nederland.
Gisteren maakte ING bekend dat zij weigeren voor stichtingen en verenigingen een bankrekening te openen tot minimaal 2023. De bank heeft het te druk met het controleren van nieuwe en bestaande klanten op mogelijke witwaspraktijken. ING verwacht dat ergens in de eerste drie maanden van 2023 stichtingen en verenigingen wel weer bij de bank een rekening kunnen openen.
Stichting Donateursbelangen is verbolgen en zeer teleurgesteld over dit besluit van ING.

Voor de volledige reactie, zie deze link: https://lnkd.in/eNxk9Nv2

Mislukking
De gang van zaken bij ING Bank geeft aan dat de privatisering van de criminaliteitsbestrijding naar banken (‘witwasbestrijding’) volledig is mislukt [*]. Bedrijven en organisaties moeten bij banken bedelen om een bankrekening en financiële producten, er is geen markt meer. Deze mislukking dient tot gevolg te hebben dat het betalingsverkeer wordt weg gehaald bij banken en andere betalingsdienstverleners en dat de privatisering van de misdaadbestrijding wordt terug gedraaid.

 

[*] Dezelfde mislukking is in andere sectoren aan de orde. Overigens kunnen ook kanttekeningen worden geplaatst bij de kwaliteit van de witwasbestrijdingsactiviteiten van banken.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s