Bericht DNB over hoogrisicosectoren | Wwft

Op 14 juni publiceerde DNB het bericht ‘Nadere duiding hoogrisicosectoren in de integriteitsrisico-uitvraag’. Dit bericht richt zich op cryptoaanbieders, banken, beleggingsinstellingen, pensioenfondsen, verzekeraars en trustkantoren. Het gaat over de informatie die DNB vraagt over de klanten van de betreffende vergunninghouders. DNB schrijft:

Voor DNB is deze informatie een van de variabelen om het inherente risicoprofiel van een financiële instelling te kunnen bepalen.

Overigens richt het bericht zich ook op andere vergunninghouders dan financiële instellingen, want trustkantoren en cryptoaanbieders zijn geen financiële instellingen. Dus wat DNB in het citaat schrijft is onvolledig.

Spagaat
Hoewel de informatie die DNB vraagt voor intern DNB-gebruik is, zou dit niet beteken dat alle klanten in de desbetreffende sectoren hoog risico zouden zijn, zo schrijft DNB:

DNB ontvangt signalen dat marktpartijen het lastig vinden om de uitvraag naar deze lijst sectoren te duiden. Het feit dat een sector in de uitvraag wordt genoemd betekent niet dat DNB verwacht dat aan alle klanten in de betreffende sector per definitie een hoog risicoprofiel toegekend moet worden. Ook betekent het niet dat klanten die actief zijn in andere dan de genoemde sectoren per definitie geen hoger integriteitsrisico kunnen hebben. De sector waarin een klant opereert is slechts een van de factoren die de instelling mee dient te wegen in de bepaling van de klantrisicoclassificatie (Als onderdeel van het cliëntenonderzoek als bedoeld in art 3 lid 2 van de Wet ter Voorkoming van Witwassen en Terrorismefinanciering (Wwft)). Deze risicoclassificatie is klantspecifiek en derhalve niet generiek van toepassing op alle klanten in de betreffende sector.

DNB gebruikt de informatie om op de vergunninghouder een risico-etiket te plakken maar de risicoclassificatie is voor de vergunninghouder zelf van beperkte betekenis. Bizar.

Schimmenwereld
Het is een illustratie van de schimmenwereld waarin de financiële sector zich beweegt.

 

Lees over de merkwaardige werkwijze van DNB die zonder onderbouwing en zonder discussie met betrokkenen hele branches als hoog risico aanmerkt:
Hoe DNB complete branches verdacht maakt in haar zwarte lijsten | Wwft, zwarte lijsten.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Trustkantoren en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s