Blinde vlek NJCM voor schaduwkant witwasbestrijding | rapport Verdrag van Warschau | Wwft

Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) heeft een blinde vlek voor de uitwassen van de geprivatiseerde misdaadbestrijding (ook bekend als witwasbestrijding), zo is me al eerder opgevallen. De schade door FATCA is bij NJCM niet bekend en ook van de de-risking praktijken van financiële instellingen lijkt men niet op de hoogte te zijn. Het onderwerp financiële mensenrechten kom ik in hun Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten (NTM) niet tegen.

Verdrag van Warschau
In dat tijdschrift [*] stond wel het bericht “Bedrijfsaansprakelijkheid bij witwassen moet beter“. Volgens dat bericht zou Nederland volgens een internationaal rapport [**] niet behoren tot de landen die de verplichtingen uit het Verdrag van Warschau volledig zou hebben geïmplementeerd. Ik ken dat verdrag niet, maar in ieder geval kunnen in Nederland rechtspersonen en hun leidinggevenden strafrechtelijk worden aangesproken op witwassen en zijn de Europese witwasbestrijdingsregels geïmplementeerd. Ik heb geen idee wat er in Nederland ontbreekt.

De passage over Nederland in het rapport heb ik er uit gelicht (pdf). Ik ben benieuwd of strafrechtspecialisten het met de beoordeling eens zijn.

 

[*] NTM|NJCM-Bull. jrg. 47 [2022], nr. 2.
[**] Er wordt verwezen naar: Conference of the Parties (19 november 2021), Council of Europe Convention on Laundering, Search, Seizure and Confiscation of the Proceeds from Crime and on the Financing of Terrorism. Thematic Monitoring Review of the Conference of the Parties to CETS No.198 on Article 10 (1 and 2), (“Corporate Liability”), C198-COP(2021)6_HR, het lijkt dit document te zijn.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s