Wat gaat er gebeuren met de Wet transparantie maatschappelijke organisaties? | not-for-profit, ongewenste geldstromen

In januari schreef ik over de Wet transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo), die grote gevolgen kan hebben voor zowel not-for-profit organisaties als voor degenen die hen steunen (donateurs en vrijwilligers). In het wetgevingsdossier van dit wetsvoorstel zijn er sinds december 2020 geen ontwikkelingen.

In andere parlementaire stukken worden na december 2020 ingrijpende wijzigingen aangekondigd, onder meer in een brief van 8 juni 2021, in een brief van 19 november 2021 en in het verslag van een wetgevingsoverleg van 22 november 2021 waar ik eerder over schreef.

Op dit moment is er nog niets gebeurd in het wetgevingsdossier, al werd in het verslag van een commissiedebat met de minister van OCW op 9 februari jl. wel het een en ander aangekondigd:

Daarnaast zet het kabinet in op de Wet transparantie maatschappelijke organisaties, die binnenkort in aangescherpte vorm wordt aangeboden aan de Kamer. Die Wtmo verplicht alle maatschappelijke organisaties om transparant te zijn over geldstromen en maakt het ook mogelijk maatregelen tegen deze geldstromen te nemen na uitspraken van een rechter. Dus ik denk dat dat uiteindelijk een grondslag biedt om op te treden, zowel tegen financierende als tegen ontvangende stichtingen en verenigingen. Zowel reguliere als informele onderwijsinstellingen kunnen onder die werking van de Wtmo gaan vallen. De mogelijkheid voor een verregaande aanpak van financiering evenals de reikwijdte van dit voorstel voor het onderwijs worden op dit moment nog door het Ministerie van Justitie en Veiligheid onderzocht. Dus dat komt eraan.

Zo te zien zal de Wtmo er ingrijpend anders uit komen te zien. Not-for-profit organisaties doen er goed aan de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

 

Meer informatie:

 


Aanvulling 24 mei 2022
Op 26 april 2022 stuurden de ministers van Veiligheid en Rechtsbescherming een brief aan de Tweede Kamer (overheid.nl) over “ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen”, iets wat in de parlementaire beleving alleen de not-for-profit zou raken. In de brief worden vragen beantwoord over een centrale toezichthouder naar het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, de Charity Commission (het blijft vreemd dat het VK door zo velen als voorbeeld wordt gezien). De ministers zijn van mening dat in Nederland al op een andere manier in toezicht is voorzien en beschrijven de Nederlandse situatie:

  • regelgeving voor en toezicht op ANBI’s;
  • andere regelgeving: Wet controle op rechtspersonen, Wet bestuur en toezicht rechtspersonen II, Tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), een wet die anders dan de ministers schrijven, niet op 1 juli 2021 in werking is getreden;
  • zelfregulering in de goede doelen sector.

en wordt ingegaan op de vermeende rol van stichtingen bij terrorismefinanciering (waaruit ministeriële onkunde blijkt). Men meent dat het wetsvoorstel Transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo) zal zorgen voor verbeteringen.

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d., ICT, privacy, e-commerce, Not-for-profit en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s