Privacy First: Datasurveillancewet ‘Super SyRI’ moet afgewezen

Bij iedere calamiteit wordt gegrepen naar surveillance van iedere burger. Één van de voorbeelden is de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS), aangenomen door de Tweede Kamer en nu in behandeling bij de Eerste Kamer. Deze wet moet het onder meer mogelijk maken dat private bedrijven met een misdaadbestrijdingstaak (zoals banken) makkelijker gegevens kunnen uitwisselen met elkaar en met de overheid.

Privacy First is een van de deelnemers aan de maatschappelijke coalitie tegen SyRI, die verder bestaat uit het Platform Burgerrechten, het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), FNV, de Landelijke Cliëntenraad, Stichting KDVP en schrijvers Maxim Februari en Tommy Wieringa.

In de nieuwsbrief van 15 maart jl. schrijft Privacy First dat WGS een ‘Syper SyRI’ is die moet worden afgewezen:

Datasurveillancewet ‘Super SyRI’ moet afgewezen

De coalitie die eerder de rechtszaak tegen SyRI won, roept de Eerste Kamer op de nog ingrijpendere datakoppelwet WGS af te wijzen. Volgens de partijen ligt het voorstel op ramkoers met de rechtsstaat en weigert het kabinet lessen te trekken uit de Toeslagenaffaire.

De Wet Gegevensverwerking door Samenwerkingsverbanden (WGS) maakt het mogelijk om data die overheden en bedrijven bewaren over burgers en bedrijven samen te brengen in zogeheten samenwerkingsverbanden. Overheidspartijen en bedrijven in zo’n samenwerkingsverband zijn verplicht hun gegevens samen te brengen. Dit moet helpen bij het bestrijden van allerlei vormen van criminaliteit en overtredingen.

Het gaat onder de WGS niet alleen om feitelijke gegevens die bedrijven en overheden met elkaar delen, maar ook om signalen, vermoedens en volledige zwarte lijsten die worden uitgewisseld en met elkaar verknoopt. Daarbij kunnen deze partijen op basis van deze schaduwadministraties ‘interventies’ met elkaar afstemmen waarin ze handhavend optreden tegen burgers die in hun vizier belanden.

Meer informatie in het artikel op de site van Privacy First. Lees ook het bericht van Bij Voorbaat Verdacht.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Privacy First: Datasurveillancewet ‘Super SyRI’ moet afgewezen

  1. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is aan het lobbyen voor de WGS c.a., lees Informatie delen essentieel in strijd tegen witwassen, 20 mei 2022. Het bericht gaat over de voorstellen die de NVB doet voor de Europese anti-witwasverordening (Anti-Money Laundering Regulation, AMLR), lees de position paper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s