De met vuur spelende data-uitwisselaars van de rijksoverheid | WGS, Wwft

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft onlangs een vernietigend advies over de ‘Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden‘ (WGS) uitgebracht, een wet die tot doel heeft dat overheden en bedrijven meer informatie kunnen uitwisselen ten behoeve van de misdaadbestrijding.

Ben van der Burg publiceerde op de BNR site een mooi artikel onder de titel ‘Met vuur spelende data-uitwisselaars’ en hij sprak ook een podcast in. Van der Burg waarschuwt voor het ongegronde data-optimisme van de misdaadbestrijdingsambtenaren op de ministeries van Financiën en Veilligheid. Hij besluit met:

De Eerste kamer dient tegen de Wet gegevensverwerking samenwerkingsverbanden (WGS) te stemmen. In de praktijk blijkt de mens namelijk niet met al de gegevens van al die mensen om te kunnen gaan. Alle data, koppelingen, gegevens en afkortingen over de burgers zijn voor onze ambtenaren veel te verwarrend. De Toeslagenaffaire, de Fraude Signalering Voorziening bij de belastingdienst, het zijn voorbeelden van het gebrek aan zorgvuldigheid, ethisch besef, daadkracht en inzicht om adequaat met een rijkdom aan gegevens om te gaan. Je geeft kinderen van zes ook geen lucifers.

 

Banken zijn teleurgesteld
Één van de partijen die van de WGS gebruik wilde gaan maken, is de bankensector, die op grond van de Wwft een misdaadbestrijdingstaak opgedragen hebben gekregen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) reageerde teleurgesteld in het bericht ‘WGS maakt betere bescherming samenleving tegen fraude en witwassen mogelijk‘.

Terwijl de nadelen van de private misdaadbestrijding door banken op grond van de Wwft steeds meer aan het licht komen, willen de ministeries van Financiën en Veiligheid verder op dit heilloze pad, onder meer door het samenwerkingsverband Transactiemonitoring Nederland (TMNL) toe te staan. De NVB stuurde een brief aan de Eerste Kamer, die helaas niet bij het voornoemde bericht was gevoegd.

 

Meer informatie:

Autoriteit Persoonsgegevens:

Berichten over het advies:

Overig:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Strafrecht en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s