De kosten van de witwasbestrijding worden onder de pet gehouden | Wwft, banken

Hoewel van algemene bekendheid is dat het betalingsverkeer voor betaaldienstverleners verliesgevend is vanwege de compliancekosten inzake de witwasbestrijding, wordt dit niet door het Ministerie van Financiën erkend, laat staan dat men zich de vraag stelt of het geld niet beter kan worden uitgegeven.

Dat valt te lezen in het antwoord dat onlangs werd gegeven op een vraag uit de Tweede Kamer:

Vraag 6
Kunt u aan de hand van een schatting inzichtelijk maken wat regulier antiwitwasbeleid banken jaarlijks kost? Zijn er onderzoeken bekend naar deze (gemiddelde kosten) en zo ja, kunnen deze onderzoeken met de Kamer worden gedeeld?

Antwoord op vraag 6
Ik beschik niet over schattingen van de kosten voor het anti-witwasbeleid of onderzoeken daar naar. Bij de introductie van wettelijke verplichtingen op dit gebied is in de memorie van toelichting telkens een inschatting gemaakt van de daarmee gepaard gaande regeldruklasten. Meest recentelijk zijn die inschattingen opgenomen bij de Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn en de Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn. Deze inschattingen gelden voor Wwft-instellingen in brede zin. Daarbij moet vermeld worden dat het verrichten van onderzoek naar cliënten al geruime tijd bestaat en dat niet op alle onderdelen een strikte scheiding is te maken tussen onderzoek dat in het kader van het voorkomen van witwassen wordt verricht en onderzoek dat hoe dan ook zou plaatsvinden bij het aangaan van zakelijke relaties. Daarbij speelt specifiek in relatie tot banken dat verschillende banken te maken hebben met hersteltrajecten die extra inzet vereisen. In haar brief van 4 mei 2021 naar aanleiding van de transactie van ABN AMRO met het Openbaar Ministerie, gaf DNB aan dat er met 28 banken afspraken lopen om geconstateerde tekortkomingen te herstellen.7

7 Kamerstuk 31 789, nr. 102.

 

NB Waarschijnlijk behoort de zogenaamde heridentificatie tot de in de laatste twee alinea’s genoemde ‘hersteltrajecten’. Ik ben nog steeds benieuwd naar de onderbouwing, zie onder meer dit artikel.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De kosten van de witwasbestrijding worden onder de pet gehouden | Wwft, banken

  1. hvissia zegt:

    Ik heb hier laatst een stuk over geschreven, je schrikt je een hoedje als je ziet wat de kosten zijn…
    https://hermanvissia.medium.com/controledwang-wwft-loopt-volledig-uit-de-hand-86319615f014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s