De onbarmhartige overheid van Thomas Sanders

Naar aanleiding van de toeslagenaffaire is veel geschreven over de onbarmhartige overheid. Onder meer is in maart 2021 een themanummer van het Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht uitgebracht, waarin een groot aantal lezenswaardige artikelen is geplaatst. Één van die artikelen is van Thomas Sanders, met als titel ‘De boodschappenaffaire: de wetgever is het probleem, niet het bestuursrecht‘, waarin hij de perfide dynamiek pakkend beschrijft (exclusief noot):

Nu loopt de wetgevingscyclus namelijk ongeveer zo. Naar aanleiding van een incident maakt de wetgever wetgeving die ‘hard’ moet zijn. Op dat moment heeft het parlement geen behoefte aan bemoeizuchtige rechters. De rechter is namelijk veel te soft. De wetgever schrijft de wet daarom zo dat de rechter geen ruimte krijgt om in het individuele geval een belangenafweging te maken. Vervolgens respecteert de rechter de keuze van de wetgever. Op een gegeven moment komt het niet meer uit dat de wet is zoals de wetgever die heeft geschreven. Een exces leidt tot maatschappelijke verontwaardiging. De politiek gooit vervolgens, om het eigen vege lijf te redden, zonder pardoes de rechter onder de bus. Het is de rechter die niet heeft ingegrepen! Die had beter moeten weten! Had de stootkussens van de Awb toch gebruikt, meneer de rechter! In alle stilte wordt vervolgens de wetgeving aangepast om een individuele belangenafweging toch weer mogelijk te maken. En zo kan de wetgever én dwingend bepalen wat er moet gebeuren én de verantwoordelijkheid daarvoor bij iemand anders beleggen. Hetzelfde zie je nu gebeuren met het taakstrafverbod voor bepaalde delicten. De wetgever haalt alle ruimte voor strafrechters om maatwerk te leveren weg en gaat zich vervolgens op een later moment (let maar op) beklagen over het feit dat de rechter geen maatwerk levert.

 

Ik heb niet de indruk dat politiek en media er iets van hebben geleerd…

 

Over Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Verbonden aan Pellicaan Advocaten, http://www.pellicaan.nl/, kantoor Rotterdam, telefoon 088-6272287, fax 088-6272280, e-mail ellen.timmer@pellicaan.nl ||| Weblogs: algemeen: https://ellentimmer.com/ || modernisering ondernemingsrecht: http://flexbv.wordpress.com/ ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bestuursrecht, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, rechtsstaat e.d. en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De onbarmhartige overheid van Thomas Sanders

  1. r grootveld zegt:

    Zo is het ook de belastingdienst die de zwarte piet krijgt bij de toeslagenaffaire. In eerste instantie. Het wonderlijke is dat na een onderzoek en de excuses van Rutte de kamer verder geen actie onderneemt. Geen wezenlijke oppositie, er verandert niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s