What’s on the mind of FATF – a video with David Lewis | AML, CFT

Anyone who wants to know more about the thinking behind FATF, the undemocratic regulator of the fight against money laundering, would do well to watch this video with David Lewis, executive secretary of the organisation. It gives a good insight into the reasoning of this closed group of regulators.

His speech shows that FATF is aware of the criticism (like being a closed shop of unaccountable bureaucrats), which FATF, however, ignores. E.g. nothing is said about the one-size-fits-all methods invented for banks that are applied to all other obliged entities, tasks assigned to companies (obliged entities) that have not the expertise to meet them and complicated rules that change too quickly.

About lawyers, accountants and company formation agents he says they “are almost certainly a bigger problem than we care to know about, they are not given enough attention in FATF-evaluations and governments are not held to account for ignoring the problem” (around 4:35 minutes). It reminds of the facilitator- and enabler frame regarding lawyers that is spreading through the world (read my post on OECD and ‘Ending the Shell Game: Cracking down on the Professionals who enable Tax and White Collar Crimes‘).

Watch the video on the Crime Symposium channel, posted on 3 September 2021:

 

 

There are more posts on FATF on this blog.

 


Addition 18 February 2022
Lewis suddenly left FATF. Read the interview with him on antimoneylaundering.com, 19 January 2022.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Dienstverlening - juridisch financieel [advocaten, accountants, belastingadviseurs e.d.], English - posts in English on this blog, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce, Sanctieregels, Ubo-register, Verwijzingsportaal Bankgegevens en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op What’s on the mind of FATF – a video with David Lewis | AML, CFT

  1. r grootveld zegt:

    Het is vooral een verongelijkt verhaal. Over overheden die er niets van begrijpen en niet voldoende inzet tonen. Terwijl het zulk een mooie taak zou kunnen zijn. Want willen we niet allemaal dat gedwongen prostitutie en andere vormen van onrecht worden gestopt. Wel wat erg bout om er van uit te gaan dat het bestrijden van witwassen criminaliteit zal stoppen. Er zijn landen waar men aan een dergelijke redenering het recht ontleent om mensen zonder proces af te schieten. Ook het terrorisme zal stoppen. Merkwaardig genoeg geen woord over de reactie uit die werelden. Daar zal men heus niet stilzitten en zal men naar andere wegen zoeken.
    Dan de nadruk die wordt gelegd op banken. Accountants worden maar een keer genoemd. Laat staan dat er wordt gesproken over veel kleinere dienstverleners die met de accounting op een hoop worden gegooid.
    Natuurlijk worden ook de nieuwe technologieën er bij betrokken. Daar is in deze rubriek inmiddels wel het nodige over gezegd. Al met al moet ik denken aan het WOF die met het zelfde elan en met gebruik van dezelfde middelen pretenderen de nieuwe tijd in te luiden. Een tijd zonder misstanden en criminaliteit. We zullen daarvoor echter wel bereid moeten zijn ons recht op zelfbeschikking in te leveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s