Officiële bekendmaking zwarte lijsten protocol financiële sector | PIFI

Op 20 augustus maakte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) officieel bekend dat het nieuwe Protocol Incidentenwaarschuwings­systeem Financiële Instellingen (PIFI) officieel is goedgekeurd, na een jarenlange voorbereiding. Dat de financiële instellingen er dit jaar eindelijk uit zijn gekomen met de AP, werd al eerder bekend, zie mijn berichten van 16 juni en 19 juni jl.

Wat precies de wijzigingen zijn ten opzichte van de vorige versie van het PIFI, vermelden de berichten van de AP en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) (een van de partijen die met de AP heeft onderhandeld) niet.

Grappig is dat in de berichtgeving naar aanleiding van het protocol wordt verondersteld dat PIFI nieuw is, terwijl dat niet het geval is.

Incidentenregister, IVR en EVR
Het PIFI vormt de basis voor het zgn. ‘Extern Verwijzingsregister’ (EVR), de zwarte lijst van financiële instellingen. Daarnaast heeft iedere financiële instellingen een interne zwarte lijst, het ‘Incidentenregister’ (ook wel ‘IVR’), lees daarover de inleiding op pagina 20, paragraaf 5.1:

In de praktijk komt voor dat mensen en organisaties te snel op een zwarte lijst worden gezet. Welke omvang dat heeft kan ik niet beoordelen, maar in mijn eigen praktijk ben ik het tegen gekomen en er is de nodige rechtspraak over.

De rechtsbescherming tegen plaatsing op zwarte lijsten kan veel beter, bijvoorbeeld door een onafhankelijke financiële ombudsman te creëren en door het Kifid op te heffen en rechtspraak bij een overheidsinstantie onder te brengen.

 

Meer informatie:

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, ICT, privacy, e-commerce en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Officiële bekendmaking zwarte lijsten protocol financiële sector | PIFI

 1. r grootveld zegt:

  Er worden maar lijsten opgesteld. Zo zal het onmogelijk worden om niet in ieder geval op minstens een lijst voor te komen. Een volledige bureaucratie is vereist om dat allemaal bij te houden. Maar gelukkig is er hulp op komst in de vorm van AI! Geen grein van ons dagelijks leven zal onzichtbaar zijn. Op duizenden manieren zullen we worden gecategoriseerd. Veel efficiënter dan een getatoeëerd nummer. En alles met de impliciete toestemming van de bevolking. Want die vinden hun communicatieneurose altijd nog belangrijker dan hun persoonlijke vrijheid.

  Wat gaat er gebeuren met hen die onder de radar wensen te blijven?

 2. Peter zegt:

  iets wat lijkt op de grote toeslag affaire!
  Het zal je maar gebeuren je kan geen kant op.
  Misschien eens een civiele procedure starten tegen bankmedewerkers die onzorgvuldig handelen.!
  “In de praktijk komt voor dat mensen en organisaties te snel op een zwarte lijst worden gezet. Welke omvang dat heeft kan ik niet beoordelen, maar in mijn eigen praktijk ben ik het tegen gekomen en er is de nodige rechtspraak over.” het kan wel eens veel groter zijn dan je vermoed.
  en zeker het zo maar toepassen van executie verkoop. Dit kan absoluut niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s