Op 20 augustus maakte de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) officieel bekend dat het nieuwe Protocol Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen (PIFI) officieel is goedgekeurd, na een jarenlange voorbereiding. Dat de financiële instellingen er dit jaar eindelijk uit zijn gekomen met de AP, werd al eerder bekend, zie mijn berichten van 16 juni en 19 juni jl.
Wat precies de wijzigingen zijn ten opzichte van de vorige versie van het PIFI, vermelden de berichten van de AP en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) (een van de partijen die met de AP heeft onderhandeld) niet.
Grappig is dat in de berichtgeving naar aanleiding van het protocol wordt verondersteld dat PIFI nieuw is, terwijl dat niet het geval is.
Incidentenregister, IVR en EVR
Het PIFI vormt de basis voor het zgn. ‘Extern Verwijzingsregister’ (EVR), de zwarte lijst van financiële instellingen. Daarnaast heeft iedere financiële instellingen een interne zwarte lijst, het ‘Incidentenregister’ (ook wel ‘IVR’), lees daarover de inleiding op pagina 20, paragraaf 5.1:
In de praktijk komt voor dat mensen en organisaties te snel op een zwarte lijst worden gezet. Welke omvang dat heeft kan ik niet beoordelen, maar in mijn eigen praktijk ben ik het tegen gekomen en er is de nodige rechtspraak over.
De rechtsbescherming tegen plaatsing op zwarte lijsten kan veel beter, bijvoorbeeld door een onafhankelijke financiële ombudsman te creëren en door het Kifid op te heffen en rechtspraak bij een overheidsinstantie onder te brengen.
Meer informatie:
- Bericht Vergunning voor financiële instellingen om info over fraude te delen, AP 20 augustus 2021.
- Algemene pagina AP over PIFI.
- Pagina NVB met de verschillende edities van het PIFI.
- PIFI 2021 (pdf).
- NVB: Banken krijgen vergunning om gegevens over fraude te delen,
Er worden maar lijsten opgesteld. Zo zal het onmogelijk worden om niet in ieder geval op minstens een lijst voor te komen. Een volledige bureaucratie is vereist om dat allemaal bij te houden. Maar gelukkig is er hulp op komst in de vorm van AI! Geen grein van ons dagelijks leven zal onzichtbaar zijn. Op duizenden manieren zullen we worden gecategoriseerd. Veel efficiënter dan een getatoeëerd nummer. En alles met de impliciete toestemming van de bevolking. Want die vinden hun communicatieneurose altijd nog belangrijker dan hun persoonlijke vrijheid.
Wat gaat er gebeuren met hen die onder de radar wensen te blijven?
iets wat lijkt op de grote toeslag affaire!
Het zal je maar gebeuren je kan geen kant op.
Misschien eens een civiele procedure starten tegen bankmedewerkers die onzorgvuldig handelen.!
“In de praktijk komt voor dat mensen en organisaties te snel op een zwarte lijst worden gezet. Welke omvang dat heeft kan ik niet beoordelen, maar in mijn eigen praktijk ben ik het tegen gekomen en er is de nodige rechtspraak over.” het kan wel eens veel groter zijn dan je vermoed.
en zeker het zo maar toepassen van executie verkoop. Dit kan absoluut niet.
Het gaat niet om de bankmedewerkers maar om het optreden van financiële instellingen in het algemeen. Die financiële instellingen moeten worden aangesproken op hun werkwijze, die zorgvuldig moet zijn.