FATF ontdekt schadelijke neveneffecten van haar regelgeving | witwasbestrijding

Het heeft lang geduurd, maar zelfs de internationale witwasbestrijdingswetgever, Financial Action Task Force (FATF), heeft ontdekt dat hun regels schadelijke neveneffecten hebben, die op dit moment vooral tot uitdrukking komen vanwege maatschappelijk onbetamelijk handelen door banken (onder meer door opzeggen en weigeren bankrekeningen).

In de brief van de Minister van Financiën bij het verslag van de plenaire vergadering van de Financial Action Task Force (FATF) van juni 2021, dat aan de Tweede Kamer werd gestuurd, staat vermeld dat tijdens de FATF-vergadering onder meer is besproken:

Een onderzoek over het mitigeren van de onwenselijke neveneffecten van de FATF-standaarden, zoals de-risking en financiële uitsluiting;

Helaas heeft men onvoldoende geleerd want het voor burgers schadelijke systeem van transparantie van uiteindelijk belanghebbenden van rechtspersonen stond eveneens op de agenda, alsmede een rapport over het gebruik van digitale innovatie ten behoeve van de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering (daar schreef ik over).

Schadelijkheid FATF-standaarden
Het verslag staat hier en zegt het volgende over de-risking c.a.:

Over FATF
FATF is een internationaal regelgevend orgaan en politieke instantie, dat zichzelf op deze pagina nader beschrijft, dat zonder enige democratische controle bezig is met het ontwerpen van criminaliteitsbestrijdingsconcepten, die inmiddels grote schade hebben toegebracht. Die schade zal dankzij het gebruik van digitale middelen in de toekomst sterkt toenemen.

 

Artikelen op dit blog over en in verband met FATF zijn via de FATF-tag te vinden.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s