Kees Verhoeven: adressenhandel KvK moet direct worden verboden; toegang advocaten tot privé adressen | AVG, handelsregister

Voormalig lid van de Tweede Kamer Kees Verhoeven schreef naar aanleiding van het datalek bij de Kamer van Koophandel [*] in het FD (betaalmuur) Adressenhandel KvK moet direct worden verboden, waar ik het helemaal mee eens ben.

Intro:

Met een oud-advocaat die bij de Kamer van Koophandel (KvK) probleemloos de privéadressen van 1800 min of meer bekende Nederlanders kon opvragen is het zoveelste datalek bij de overheid een feit. Begrijpelijk dat de Tweede Kamer op haar achterste benen staat: de overheid heeft de databeveiliging al jaren niet op orde.

Het probleem met advocaten zal hopelijk door de Kamer van Koophandel en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) worden opgelost. Op de site van de NOvA verscheen dit bericht:

KvK en NOvA willen oneigenlijk gebruik van privégegevens door voormalig advocaten voorkomen

Recent heeft de Kamer van Koophandel (KvK) geconstateerd dat een voormalig advocaat ten onrechte gebruikgemaakt heeft van privégegevens van personen in het Handelsregister. De NOvA betreurt het zeer dat door deze voormalige advocaat een integriteitsgrens is overschreden. Alle voormalig advocaten die nog toegang hadden tot privégegevens bij de KvK zijn inmiddels van deze lijst verwijderd.

Advocaten kunnen bij de KvK autorisatie krijgen om voor hun beroepsuitoefening gebruik te maken van privégegevens in het Handelsregister. Wanneer een advocaat zich laat schrappen van het tableau en dus niet langer advocaat is, dan hoort deze dat door te geven aan de KvK waarna toegang tot privégegevens niet langer mogelijk is.

Oneigenlijk gebruik voorkomen
De KvK is met de NOvA in overleg om oneigenlijk gebruik van privégegevens door voormalig advocaten voortaan te voorkomen. Zo wordt onderzocht of een koppeling met het BAR-register mogelijk is waardoor een geschrapte advocaat direct de toegang tot het KvK-register wordt ontzegd. De KvK en de NOvA onderzoeken nu of voormalig advocaten ten tijde dat zij nog advocaat waren oneigenlijk gebruikgemaakt hebben van privégegevens van derden.

Voorbeeld eigenlijk gebruik: fusies

Een reden waarom een advocaat toegang tot deze gegevens nodig heeft om een cliënt op de best mogelijke manier bij te staan, is bijvoorbeeld het begeleiden van een fusie van twee of meer rechtspersonen. Een van de eerste stappen is dan het opstellen van een fusievoorstel. Om alle betrokkenen (bestuurders, gevolmachtigden, aandeelhouders etc.) op de hoogte te stellen, moet een advocaat toegang hebben tot informatie uit het Handelsregister waar anderen geen toegang toe hebben. Zonder de bijzondere autorisatie van een advocaat is het onmogelijk om alle betrokkenen te achterhalen en is zelfs een eerste stap in een fusieproces een brug te ver. Dit werkt verstorend op het handelsverkeer.

Voorbeeld eigenlijk gebruik: bedreiging

Een ander voorbeeld is wanneer er sprake is van een waarschijnlijke bedreiging van een natuurlijk persoon. In dat geval kan op verzoek zijn gegevens in het Handelsregister worden afgeschermd. Mocht een advocaat namens een cliënt optreden in een zaak, waarbij deze (bedreigde) natuurlijk persoon is betrokken, dan kan deze advocaat met toegang tot het Handelsregister informatie krijgen die essentieel is voor de zaak van zijn cliënt en hiermee de rechtszekerheid. Zo blijft informatie geheim voor het ‘grote publiek’, maar zorgt het afschermen van de informatie van de natuurlijk persoon er niet voor dat deze persoon niet meer kan deelnemen aan het economische verkeer.

 

[*] Zie onder meer:
Datalek bij KvK: beschermde privéadressen van Kamerleden gelekt, RTL 24 augustus 2020;
Kamer van Koophandel lekt privégegevens bankbestuurders, FD 24 augustus 2021.

 


Aanvulling 22 november 2021
De Nederlandse Orde van Advocaten maakte op 19 november bekend dat advocaten die van de Kamer van Koophandel (KvK) autorisatie hebben gekregen om persoonsgegevens op te vragen, deze autorisatie zelf moeten opzeggen wanneer ze zich uitschrijven als advocaat. Ook komt er in de eerste helft van volgend jaar een koppeling tussen het tableau van de NOvA en de lijst met advocaten die autorisatie bij de KvK hebben aangevraagd en krijgen de advocaten bij uitschrijving een standaardmail waarin op de verplichting wordt geattendeerd.

Zie ook:
– Kamerbrief Update datalek bij de Kamer van Koophandel
– KvK en NOvA willen oneigenlijk gebruik van privégegevens door voormalig advocaten voorkomen

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Grondrechten, Handelsregister, ICT, privacy, e-commerce, Kamer van Koophandel, Ubo-register en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s