“Bankdiensten minder toegankelijk voor kwetsbaren” | MOB-onderzoek door DNB

Onder de titel “Bankdiensten minder toegankelijk voor kwetsbaren” verscheen een artikel bij de NOS naar aanleiding van een onderzoek door DNB op verzoek van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Het geeft aan hoe zorgelijk de situatie rondom de betaaldienstverlening is als gevolg van de digitalisering, het afnemend aantal geldautomaten en het afnemend aantal bankkantoren. Op de site van DNB verscheen het bericht Toegankelijkheid van betaaldiensten voor kwetsbare groepen achteruit.

Van deze ontwikkeling is een grote groep Nederlanders, zo’n één tot twee miljoen personen, de dupe.

Volgens het DNB-bericht zou deze negatieve trend als volgt gekeerd kunnen worden:

Om de negatieve trend voor kwetsbare groepen te keren, heeft het MOB in mei 2021 een actieplan opgesteld. Dat kent drie onderdelen. Ten eerste het beter informeren van mensen uit kwetsbare groepen over initiatieven van banken om de toegankelijkheid te verbeteren. Ten tweede het verbeteren van de persoonlijke aandacht op lokaal niveau – waar daar behoefte aan is – eventueel door servicepunten op te richten op plekken waar bankkantoren zijn verdwenen. Ook het opstellen van een stappenplan voor de sluiting van bankkantoren is hier onderdeel van. Ten derde het in samenwerking met maatschappelijke organisaties inventariseren van de precieze behoeften van kwetsbare groepen en het bedenken van oplossingen om aan die behoeften tegemoet te komen.

Meer informatie staat in de bereikbaarheidsmonitor 2021.

In de monitor is niet terug te vinden dat toegang tot het betaalverkeer voor iedereen met een FATCA ‘geur’ problematisch is geworden, daar schreef ik al eerder over.

Alarmbellen
Tel daar nog de problematische omgang van de banken met het cliëntenonderzoek op grond van de Wwft bij op, met de de-risking die grootschalig plaats vindt. Het zou politieke alarmbellen moeten laten rinkelen.

 


Aanvulling 16 augustus 2021
België geeft het goede voorbeeld als het gaat om digitale vaardigheden: Belgische banken komen met universele bankdienst voor niet-digitale klanten.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Bankrekening krijgen en behouden, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op “Bankdiensten minder toegankelijk voor kwetsbaren” | MOB-onderzoek door DNB

  1. r grootveld zegt:

    De zegeningen der automatisering. Bekijk de plannen van het WEF (World Economic Forum) waar ook politici aan deel (moeten) nemen. Niets dan automatisering en globalisering dat de klok slaat. Lijnrecht tegenover de hier aangevoerde problemen die daar uit voort vloeien. Wat hen betreft hoeven we straks het huis niet meer uit. Ook gunstig voor het bestrijden der pandemieën die ons te wachten staan, en corona niet te vergeten. En zo dobbert het maar voort. Zo nu en dan een rapport om de goede wil te tonen terwijl ik laatst een halve dag bezig ben geweest om een plek te vinden om geld te storten. Wat ik ten slotte min of meer in het openbaar moest doen.

    De kwetsbaren. Rekent men daar ook onder de groep die als gevolg van de verregaande automatisering hun kans op werk, en dus inkomen, zien verdampen. Wie gaat die mensen verzorgen? Onze terugtredende overheid? Hol gejammer genoeg, maar de economie hé, die is ons de baas!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s