Zelfs de V.S. krijgt een ubo-register – maar wel beperkter dan in de EU

Het schijnt er nu echt te komen, dat Amerikaanse ubo-register. Er is een Anti-Money Laundering Act of 2020 (‘the AML Act’) aangenomen waarin een Corporate Transparency Act (‘CTA’) is opgenomen. Zie over het Amerikaanse ubo-register het Harvard Law School artikel (februari 2021). Verder een FinCEN-bericht van 1 april 2021, FinCEN Launches Regulatory Process for New Beneficial Ownership Reporting Requirement en het Harvard Law School artikel daarover.

Verder kwam ik een ‘advance notice of proposed rulemaking’ (‘ANPRM’) van FinCEN tegen, aankondiging 4 mei 2021, document (pdf). De ubo-definitie luidt hier:

an individual who, directly or indirectly, through any contract, arrangement, understanding, relationship, or otherwise (i) exercises substantial control over the entity, or (ii) owns or controls not less than 25 percent of the ownership interests of the entity

en er zijn uitzonderingen, zie noot 31:

The definition contains certain exceptions, including, under certain circumstances: (i) Minors whose parent or guardian file their own beneficial ownership information; (ii) individuals who act as nominees, intermediaries, custodians, or agents; (iii) individuals acting solely as employees of an entity; (iv) individuals with interests through rights of inheritance; and (v) individuals who are creditors.

Dit is een duidelijk andere definitie dan die door de EU wordt gehanteerd.

Volgens GTAI beperkt het Amerikaanse register zich tot bepaalde typen rechtspersonen (“corporation, limited liability company” en vergelijkbaar) die geen reële aanwezigheid in de VS hebben ( “foreign-owned shell companies”), wat de VS een aantrekkelijk alternatief voor de EU maakt voor daar reëel aanwezige ondernemingen (in de EU geldt de ubo-register plicht voor veel meer soorten entiteiten en is er geen uitzondering voor reëel aanwezige ondernemingen).

 

Eerder bericht op dit blog over het Amerikaanse ubo-register: hier.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Grondrechten, Ubo-register en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s