Heeft de VS een ubo-register?

Ergens las ik dat in de Verenigde Staten ubo-registers zouden bestaan. Je zou dat verwachten, omdat de FATF een door de Verenigde Staten geleide organisatie is, waarin de VS aan onder meer Europa vertelt wat zij moeten doen.

Onlangs kwam ik een artikel van van journalistenorganisatie International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), de Panama Paper journalisten, tegen waaruit ik afleid dat men in de VS geen ubo-registers heeft.

ICIJ verwijst naar een rapport van Global Financial Integrity waarin kritiek wordt uitgeoefend op de witwasbestrijding in de VS. Als het bericht klopt, kunnen er in de VS dingen die in Nederland onbestaanbaar zijn:

To form a company in any state in the U.S., it is not necessary to identify or provide any information about the person(s) who will be ultimately be controlling the company. In some cases it isn’t even necessary to provide information about who will be managing the company and, where some information about managers (i.e. officers or directors) is required, it is very limited.

Opvallend is dat in het bericht alleen om transparantie ten opzichte van de overheid wordt gevraagd:

Only when the ownership and control of a company is transparent to government officials will there be a reasonable chance to curtail the improper use of corporate entities.

Als in de VS de gegevens van de ‘echte’ uiteindelijk belanghebbenden niet eens bij de overheid bekend zijn, waarom wil Europa dan voorop lopen door persoonsgegevens van natuurlijke personen betrokken bij entiteiten publiek te grabbel te gooien?

 

NB Bij gelegenheid wil ik hier nog eens in duiken. Uiteraard houd ik me aanbevolen voor tips.

 

Meer informatie:

 


Aanvulling 17 december 2020
In WSJ van 4 december zag ik een bericht dat de VS bezig is met een ubo-register, lees dit artikel: Anti-Money-Laundering Measure Poised to Clear Congress. Overseas companies registered in U.S. would have to declare their true ownership. Zou het register zich beperken tot buitenlandse rechtspersonen? Dat zou vreemd zijn.
Volgens het artikel gaat het om een register waarvan de inhoud alleen toegankelijk is voor de overheid.

Over Ellen Timmer

Weblog: https://ellentimmer.com/ ||| Microblog: https://mastodon.nl/@ellent ||| Motto: goede bedoelingen rechtvaardigen geen slechte regels
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Financieel recht, onder meer Wft, Wtt, Fraude, witwasbestrijding, Wwft, Ubo-register en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Heeft de VS een ubo-register?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s